Virágzó vidékünk

Fél Palócföld látszik a Cserhát gyöngyszemként magasodó várromjából

Horváth Zsolt
Horváth Zsolt
A hegység 529 méter magas vulkáni csúcsán, a jellegzetes, kettős csúcsú Szanda-hegy keleti kúpján található a történelmi emlék.

Az országjáró turistáknak és a kirándulások szerelmeseinek aligha kell bizonygatni, hogy Nógrád megye megszámlálhatatlan természeti kinccsel, épített örökséggel és megannyi látnivalóval kényezteti a térségbe látogatókat.

Kapcsolódó
Esztergályos Cecília beleszeretett egy palóc faluba
A helyiek fogadtatása lenyűgözte a színésznőt.

A Börzsöny, a Cserhát és a Mátra vadregényes tájai, a picinyke palóc falvak, az országos hírű rendezvények egyre több látogatót csalogatnak a megyébe, ahol nagy népszerűségnek örvendenek a  történelmi várak és  várromok is.

horváth zsolt

Utóbbiak közül talán méltatlanul is kevés nyilvánosságot kap a Cserhát 529 méter magas vulkáni csúcsán, a jellegzetes, kettős csúcsú Szanda-hegy keleti kúpján lévő Szandavár, a hegység egyik legszebb kilátását kínáló középkori várromja.

Sajnos történetéről nem tudunk sokat, így arról sem, ki és mikor építette a kővár korai magját.

Első írásos említése 1331-ből való, a krónikások ekkor írtak Széchy Péter királyi várnagyról. Ő Szanda várából parancsolt a váruradalomhoz tartozó környékbelieknek, akik különböző földesúri szolgáltatásokkal tartoztak a magas kővárban élőknek.

horváth zsolt

A vár török időkben sokszor cserélt gazdát, míg egy végső ostrom után felrobbantották. Már csak az egykori lakótorony 7-8 méter magas fala emlékeztet egykori méreteire.

Horváth Zsolt fotós a természet nagy barátja, és amerre csak jár, igyekszik visszadni felvételeivel azt a szépséget, amiket személyesen megtapasztal. A fiatalember így tett szandai kirándulásakor, amikor nem titkoltan bevallotta, beleszeretett a szandai várba.

horváth zsolt

Mesebeli táj, végeláthatatlan dombok, a horizonton körkörös hegykoszorúk, elvarázsolt erdő és páratlan panoráma. Bevallom teljesen beleszeretem Szanda-várba, mely a Cserhát egyik gyöngyszeme. Nógrád megye amúgy is bővelkedik a látnivalókban, de ez a táj egyszerűen rabul ejti az embert. Szandaváralja település határától 2 kilométer gyaloglással érhetjük el a várat. Megközelíteni busszal Balassagyarmatról lehet. Ha autóval érkezünk, hajtsunk nagyon óvatosan, mert kátyúból nincs hiány az úton. A turistajelzések azonban hibátlanok, eltévedni nem lehet

– írta Facebook bejegyzésében, melyekhez csodálatos felvételeket társított.

horváth zsolt
horváth zsolt

Mint a fotókon is érzékelhető a – Szandaváraljáról könnyű túrával, az Országos Kéktúrán át megközelíthető – Vár-hegy vulkanikus szirtjein magasló Szandavárról parádés kilátás nyílik szinte az egész Palócföldre.

horváth zsolt

A fotókat köszönjük Horváth Zsoltnak.

Kapcsolódó
Ilyen kilátóból csak egy van az országban
Kéz formájú remekmű, ahol a lelkünk is megpihenhet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik