Mozaik

Megválasztották Debrecen idei borait

pixabay
pixabay
Debrecen sokat tesz a magyar borkultúráért, amelynek egyik legjelentősebb eseménye 2015 óta a város borainak kiválasztása.

Bár a város nem a magyar borok fellegvára, de évszázados kapcsolat fűzi a bortermeléshez, szőlőgazdálkodáshoz – utalt az MTI-nek Debrecen kulturális alpolgármestere, Puskás István arra, hogy a közeli Érmelléket évszázadokon keresztül a város szőlőskertjeként emlegettek. Hozzátette:

Közös missziónk Debrecen borkultúrájának emelése, és a magyar borkultúra népszerűsítése.

A város borszelekciójával egyre több helyi étteremben találkozhatnak a fogyasztók, de megismerkedhetnek velük olyan nyári rendezvényeken, mint a bor- és dzsesszfesztivál, vagy a gourmet-fesztivál.

Az első körös tesztelésben a Debreceni Borozó borászokból és borszakírókból álló testülete 15 borvidék, 86 pincészetének 426 borát bírálta. Az ekkor legtöbb pontot szerző 22 pincészet 96 bora közül választották ki vak kóstolással – a bírálók csak számokkal ellátott borokat kóstoltak – hét kategóriában Debrecen idei borait.

  • Prémium fehér és vörös, illetve édes fehér kategóriában Debrecen város bora lett 2022-ben a Thummerer Pincészet Egri Chardonnay 2019-es bora (Egri borvidék, Noszvaj); a Takler Borbirtok Primarius Syrah 2018-as bora (Szekszárdi borvidék, Decs), és a Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2017-es évjáratú bora (Tokaji borvidék, Tarcal).
  • A klasszikus fehér, vörös és rozé kategóriában az év idei debreceni bora lett a Koch Borászat Koch Hajós-Bajai Chardonnay 2020-as évjáratú bora (Hajós-Bajai borvidék (Borota); a Hárs Családi Biopincészet Cabernet Franc 2019-es évjáratú bora (Pécsi borvidék, Szajk), illetve a Szentpéteri Borpince Néró Rosé 2021-es válogatása (Kunsági borvidék, Kiskőrös).
  • Debrecen idei pezsgője a Molnár és Fiai Pincészet Zöldveltelini Brut fehér pezsgő, 2018 (Mátrai borvidék, Abasár).

(MTI)

Kapcsolódó
A szerzetesek nélkül ma teljesen másként tekintenénk a sörre és borra
Az apátsági sörfőzdék és borászatok nem csak újítottak, de kitűnő minőségű termékeket is készítettek, sőt, ugyanezt teszik ma is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik