Mozaik

Eltévedt földikutyát mentettek meg a Hajdúságban

wikimedia commons
wikimedia commons
A felszínen nagy veszélyben volt az egymillió forint természetvédelmű értékű állat.

A napokban lakossági bejelentés érkezett a Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék munkatársaihoz Hajdúbagosról egy, a településen belül a földfelszínen kóborló földikutyáról, olvasható a Debreceni Egyetem  facebook posztjában.

A kutatók a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársával közösen begyűjtötték a fokozottan védett állatot.

Kapcsolódó
A földikutya a 2018-as év emlőse
Egy olyan kisemlősre kell gondolni, mely ritkább a kihalással fenyegetett címerállatok bármelyikénél.

Mivel a földikutyák egész életüket a föld felszíne alatt töltik, a felszínen mozgó példány óriási veszélyben volt. Az épen és egészségesen befogott állatot egy földikutyák számára alkalmas védett területen engedték szabadon, ahol egy korábbi, sikeres természetvédelmi célú telepítésnek köszönhetően már stabil földikutya állomány található.

A földikutya patkány nagyságú, hengeres testalkatú rágcsáló: hossza 15–24 centiméter. A föld alatti életmódhoz alkalmazkodva fülkagylói nincsenek, szemeit bőr borítja. Nincsen farka, és nincsenek erőteljes ásólábai, mint a vakondnak, a föld alatti járatait inkább a fejével túrja. Bundájának színe a többé-kevésbé a helyi talaj színéhez hasonló.

Élete jelentős részét — ideális esetben az egészet — a felszín alatt kiépített járatrendszerben tölti. A felszínre főleg akkor megy ki, ha a rendkívüli bel- vagy árvíz a járatok elhagyására kényszeríti. Nagymértékű és tartós szárazság hatására a talaj időnként olyan keményre szikkad, hogy a járatépítés már túl nehéz, ilyenkor ugyancsak megéri a veszélyt vállalva feljönni táplálékért.

Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint egyedenként.

Kapcsolódó
Madárbaráttá alakították a Debreceni Egyetem Szolnoki Campusát
Öt hektáron negyven madárodút, tíz denevérházat, madáritatókat és két méhlegelőt helyeztek ki.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik