Mozaik

Kiszáll a Végvári Vigasságokból az Egri Vitézlő Oskola

Egri Vitézlő Oskola
Egri Vitézlő Oskola
Kiszorítva érzik magukat a 25 éve töretlenül sikeres ostrom-előadásokat bemutató egri hagyományőrzők saját, kultikus rendezvényükről. Úgy látják, egyre kevesebb teret enged nekik ugyanis a pár éve együttműködőként hozzájuk társult Vármúzeum.

“Summáját írom Eger várának, viadaljának megszállásának” – egy vessző hiánya is korhű krónikává teheti Tinódi jól ismert históriás énekét. A törést egy szerzői jogi vita okozta, ami a végváriak szerint tetőpontja annak, hogy kiszervezik alóluk legkedvesebb rendezvényüket.

Egri Vitézlő Oskola

Az Egri Vitézlő Oskola vezetősége nehéz szívvel azt az egyhangú döntést hozta, hogy – 25 év során először – nem vesz részt a Végvári Vigasságokon – idézi az egriugyek.hu.

A hagyományőrzők a közösségi oldalukon közzétett bejegyzésben azt írták, nem akarnak lemondani az ostromot felidéző műsoruk szerzői jogairól, márpedig a Vármúzeum most ezt várná tőlük. Ezért inkább távol maradnak a rendezvénytől. A Dobó István Vármúzeum kedden forgatókönyvírói pályázatot hirdetett az 1552-es emlékcsatára, és a kiírás a Vitézlő Oskola szerint azt sejteti, hogy az ő előadásuk szerzői jogát akarják megkerülni ezzel a lépéssel.

A pályázóknak ugyanis a kiírás feltételei szerint korlátlan és kizárólagos (sic!) felhasználási engedélyt kell adniuk a Vármúzeum számára. Mi a két évtized kemény és becsületes munkájával megszolgált jogainkról lemondani nem fogunk”

– áll a bejegyzésben.

Egri Vitézlő Oskola

A vitézek szerint aki a szerzői jogokat birtokolja, mindent meghatározhat, feltételeket szabhat akár a rendezőről, a szereplőkről is. A játék azonban az ő legkedvesebb gyermekük, amiről nem akarnak lemondani, ezért döntöttek a távolmaradás mellett.

A poszt felidézi, hogy amikor 2002-ben, a várvédelem 450. évfordulóján első alkalommal megszervezték az emlékcsatát, az úttörő kezdeményezésnek számított. A Ostrom emlékcsatát aztán később a Végvári Vigasságokba integrálták, annak fő attrakciója lett. Az egyesület vezetésének mozgástere azonban az írás szerint egyre szűkült az elmúlt években, egyedül az Ostrom szerzői joga miatt lehetett tovább vinni a programjukat – magyarázza a helyzetet a portál. Idén ráadásul többszörösen is kiemelkedő, jubileumi emlékévet tartanak: Gárdonyi halálának 100., a Vitézlő Oskola alapításának 25. évfordulóját ünneplik.

A vitézek személyes, érzelmekkel és emlékekkel teli hangon szóltak arról, hogy egri Ostrom emlékcsata az ő programjuk volt, és az is marad, ez legkevésbé sem a jogról szól

Az Ostrom ugyanis a Vitézlő Oskoláé és azon hagyományőrzőké, akik velünk együtt szívvel és lélekkel végezték ezt az áldozatos munkát és közösen építették fel mindazt, amit ma Végvárinak hívunk. Korhű viseletben, nehéz vasakban küzdöttünk nyaranta a rekkenő hőségben, vált vállnak vetve harcoltunk portól, füsttől és a szemünkbe csorgó izzadságtól néha alig látva. Keveredtünk kartácstűzbe, robbant ránk tüzes kerék, sorra kaptuk a sebeket. Közben gyerekek nőttek fel körülöttünk – aki karonülő volt az első ostrom idején, már a sorainkban harcol. Szerelmek szökkentek szárba, Turbók uram meg előadás közben kérte meg kedvese kezét. Máskor bajtársaktól vettünk örök búcsút a Kálvárián, hogy másnap – pár nappal tragikus haláluk után – adjuk elő a darabot, amiben ők is szerepeltek volna. Megjártunk együtt mennyet és poklot e 20 év alatt. Igazi csapattá kovácsolódtunk, akik fél szavakból értik egymást és hatékonyan tudnak együtt dolgozni. Nélkületek nem jöhetett volna létre e méltó tiszteletadás, ahogy nélkületek nem is tudom elképzelni az 1552-es emlékcsatát. Köszönjük, hogy itt voltatok velünk jóban-rosszban! Kiérdemeltétek az egri nevet!”

– idézte a közleményt a portál.

A bejegyezés szerint a hagyományőrzők egyelőre nem tudják, ezután hogyan tovább, de az már biztos, hogy az ő emlékcsatájukra a Vármúzeum felhasználási engedélyt többé nem kap. Az Ostrom-előadásukat mostantól kezdve csak a 2012 előttiek szerint, saját rendezvényként hajlandóak megszervezni, ha egyszer arra lesz igény – addig is a Végvári Vigasságokon nem vesznek részt.

Egri Vitézlő Oskola

A poszt azzal zárul, hogy amennyiben a beadott pályázatok bármilyen (szövegi, szcenikai, dramaturgiai, stb) hasonlatosságot mutatnak az Oskola által készített forgatókönyvekkel, jogi lépéseket fognak tenni.- közli az egriügyek.

A Vármúzeum egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Kapcsolódó
Hagyomány és viadal: Végvári Vigasságok Egerben
A fesztiválon közel 200 vitéz katona eleveníti fel az 1552-es várvédelem pillanatait.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik