Mozaik

Vak hódok élhetnek a hortobágyi vadonban

Meglehetősen bizarr állatsztorit osztott meg közösségi oldalán a Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány, akiket egy állatbalesethez riasztottak.

Mint írták a Bükki Nemzeti Park mentőállomásának vezetője, Bereczky Attila hívta őket, hogy egy hódot ütöttek el akinek meg kellene keresni a szemét.

Miután sikerült megtisztítani a sérült hód fejét, ahol a szemeknek kellene lennie, nem volt semmi. Röntgennel megvolt a szem helye, de sem szemhéjak, sem szempillák, semmilyen szemrés vagy forradás nyoma nem látszik.

FaceHortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítványbook/

A madárkorház munkatársa, dr. Déri János szerint ez arra utal, hogy vakon, szem nélkül született, és gond nélkül élt eddig legalább 2 éves koráig a teljesen kifejlett, mintegy 30 kg-os jó kondícióban lévő, mondhatni kövér állat.

Nincs természetes ellensége, csak az autók, melyeket eddig elkerült. Víz kell neki és nyárfa, ami megvolt az élőhelyén, ahol vakon is boldogult

– írták a bejegyzésben hozzátéve, hogy a Facebook posztukra kommentelőktől tudják, hogy ugyanazon a napon, ugyanott, Takatakenézben láttak egy másik szem nélküli hódot is, de onnan 20 kilométerre, Tarcalon is volt egy harmadik.

Úgy tűnik, hogy egy ritka genetikai rendellenesség dúsult fel a környéken, mely biztos, hogy nem kívánatos az egyébként eléggé elszaporodott hódok populációjában, amivel egyetértettek a BNP Igazgatóság és a Tiszatáj Alapítvány szakemberei is, ezért ha meggyógyul, a szabad, de veszélyes élet helyett inkább egy állatpark lakója lesz.

Kapcsolódó
Hód sétálgatott Bátonyterenyén
Az útra is kimerészkedett, az esetről videó készült.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik