Mozaik

Összefogással mentik a Nyírvidéki Kisvasutat

wikipedia.com
wikipedia.com
A napokban újabb pályatisztítási hétvége zajlott le, hamarosan megindulhat a hajtány közlekedés.

A Nyírvidéki Kisvasút egy 760 mm nyomtávolságú vonalhálózat, mely 1905-től szolgálta a Rétköz gazdasági fellendülését. Fénykorában közvetlen kapcsolatban állt a Bodrogközi-Hegyközi kisvasúttal, mellyel az ország egyik legjelentősebb közforgalmú kisvasúti hálózatának volt tekinthető.

Miután az áruszállítás közútra terelődött, forgalma csökkent, majd a folyamatosan romló pályaállapotokra hivatkozva 2009 óta a forgalma megszűnt, írja a nyirvideki.kisvasut.hu.

Kapcsolódó
Tovább bővült az ország leghosszabb erdei vasútvonala
Vonalai hangulatos településeken haladnak át, számos turisztikai látnivalót kötnek össze.

A Kisvasutak Baráti Köre Egyesület Nyírvidéki Szakcsoportja jelenleg is azon dolgozik, hogy a Nyírvidéki Kisvasút újra járhasson. A vasútbarátok nem titkolt célja, hogy önkéntesekkel együttműködve amint lehet megnyithassák a hajtánypályát a nagyközönség számára a Dombrád-Tiszatelek közötti szakaszán.

A napokban újabb pályatisztítási hétvége zajlott le a Nyírvidéki Kisvasút ezen szakaszán.  Sínkoronára ránőtt oszlopvastagságú akácost, szó szerint igazi dzsungelt kellett kiirtani, amihez bőven kellett a szorgos segítőkéz.

Nagy örömünkre csatlakozott hozzánk 9 tanuló a dombrádi Móra Ferenc iskolából, akik az 50 órás közösségi szolgálat keretein belül szerettek volna részt venni tevékenységünkön. Óriási köszönettel tartozunk nekik, akik nem sajnálva időt, energiát, dacolva a tűző napsütéssel, hatalmas munkakedvvel vették bele magukat a pályafenntartási munkálatokba

– áll a szakcsoport közösségi oldalán.

Nekik köszönhetően sikerült teljesíteni a legnagyobb célt: a Nyírvidéki Kisvasút Dombrád és Tiszatelek közötti 10 kilométeres szakasza most már járhatóvá vált teljesen.

A pálya olyan jó állapotban volt a dzsungel alatt, hogy a szükséges hatósági eljárások után megindulhat a hajtány közlekedés.

Kapcsolódó
Megfiatalodott Rezét, a gemenci kisvasút gőzöse
A debreceni Zsuzsi Erdei Vasút nyomvonalán lesz a megújult járgány próbajárata.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik