Virágzó vidékünk

Tovább bővült az ország leghosszabb erdei vasútvonala

mti/varga györgy
mti/varga györgy
Vonalai hangulatos településeken haladnak át, számos turisztikai látnivalót kötnek össze.

A Csömödéri Állami Erdei Vasút hálózata – mely a leghosszabb kisvasúti hálózat Magyarországon – 109 kilométeres hosszúságban szeli át a göcseji dombokat. Ennek mindössze a harmadán van személyszállítás, a vasút 32 kilométeren át – Lenti és Kistolmács között – szállít kirándulókat. Vonalai hangulatos településeken haladnak át, számos turisztikai látnivalót kötnek össze, olvasható a Zalaerdő weboldalán.

Kapcsolódó
Mesztegnyőnél közlekedik az ország egyik legszebb erdei kisvasútja
Magyarországon tucatnyinál is több, második virágkorát élő erdei vasút működik.

A mostani vonalbővítéssel – melyet ünnepélyes keretek között június 26-án adtak át – egészen Kistolmács határáig vonatozhatnak a kirándulók, ahol egyből elérik a falu és az erdőtársaság helyben nyújtott szolgáltatásait.

A bővítés során megépült ezer folyóméter vasúti pálya egy közúti átjáróval és megállóhellyel, ehhez kapcsolódik 100 méter hosszban járda és parkolóhely.

A Csömödéri Állami Erdei Vasút személyszállító szerelvényei szeptember végéig továbbra is menetrendszerűen közlekednek.

Ettől eltérő időpontokban, jeles napokkor, ünnepekkor is indítanak különvonatokat, például gyermeknapkor, Márton-napon, vagy a Múzeumok éjszakáján. Különjárat egyedi megrendelésre is igényelhető.

mti/varga györgy Gőzmozdony vontatta szerelvény halad a Csömödéri Állami Erdei Vasút meghosszabbított szakaszán Kistolmácscs közelében az avatás napján, 2021. június 26-án.

Az utasok nagy kedvence a Lenti és Kistolmács közötti szakaszon közlekedő nosztalgiaszerelvény, amelyet az Erdélyből származó, 1955-ben gyártott, Ábel névre keresztelt gőzmozdony húz.

A vasútvonalhoz számos kerékpáros és bakancsos turistaútvonal csatlakozik, így a kirándulók közül egyre többen kötik össze a kerékpáros vagy gyalogtúrájukat a hangulatos erdei vasutas utazással

– olvasható a portálon

A vasút jelentős mennyiségű faanyagot szállít a lenti és a csömödéri fafeldolgozó üzemekbe, valamint a MÁV vonalához csatlakozva távolabbi helyekre is eljuttatja a kitermelt fát.

Kapcsolódó
Páratlan szépségűek a magyar kisvasutak
Korábban gazdasági célokra használták ezeket a vonalakat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik