Mozaik

230 településen folytatódik a szúnyogok elleni védekezés

Pixabay
Pixabay
A felmelegedés hatására várható a szúnyogok tömeges megjelenése, ezért a következő napokban folytatódik ellenük a központi védekezés.

A héten 11 megye 230 településén lépnek fel a vérszívók ellen. Az elmúlt napok változékony időjárása befolyásolta a szúnyogok magatartását is, hiszen a viharos időjárást nyugalmi állapotban, kevés aktivitással vészelik át. A szeles, csapadékos időjárás miatt több területen el kellett halasztani a tervezett kezeléseket – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Kapcsolódó
Vegyszer nélkül a szúnyogok ellen - 10 növény, amit nem bírnak a vérszívók
Számunkra kellemes illatuk a szúnyogokat messzire kergeti.

Most pótolják a szakemberek az időjárás miatt elmaradt munkákat Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben, illetve tovább zajlanak a beavatkozások a Tisza-tónál és Csongrád-Csanád megye folyóparti településein is. Megkezdődik a kifejlett szúnyogok elleni védekezés Baja és Mohács térségében, valamint a Csepel-sziget és környékének településein. Budapesten a szúnyoglárvák ellen biológiai módszerrel lépnek fel, csónakról és autóról juttatják ki a természetes fehérjetartalmú, folyadék halmazállapotú készítményt. Biológiai lárvagyérítés lesz Csongrád-Csanád megye vizeinél is, ott repülőről fognak granulátumot szórni.

Otthoni védekezésként érdemes a ház körül kialakuló kisebb vizeket felszámolni, a csatornákat, árkokat megtisztítani, a vízgyűjtő edényeket hálóval lefedni, a virágcserepekben, vödrökben megálló vizet kiönteni.

Ide kattintva érhető el a szúnyoggyérítés heti programja és annak térképes ábrázolása.

Kapcsolódó
Megjelentek a közönséges szúnyogok az Antarktiszon
Egy épületet fertőtleníteni is kellett a rovarok megjelenése miatt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik