Megújul Berettyóújfalu 900 éves templomromja

Egy pályázat keretében költenének rá fél milliárd forintot.
Kapcsolódó cikkek

Berettyóújfalu határában található herpályi Csonkatorony az egykori Herpály nevű település 12. században, román stílusban épült monostorának maradványa.

A 19. század közepén még állt a másik torony, melyet azonban elbontottak, és a romot körülvevő árkot is betöltötték. A Wikipédia szócikke szerint a második világháború idején a torony súlyosan megrongálódott, de később helyreállították és az 1970-es években tervszerű régészeti feltárást is végeztek. Ennek eredményeként egy háromhajós, reprezentatív, nyugati toronypáros, nagyméretű kolostortemplom alaprajza tűnt elő.

A Civishír szúrta ki, hogy Berettyóújfalu polgármestere, Muraközi István arról számolt be Facebook-oldalán, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében valósulhat meg a Csonkatorony turisztikai fejlesztése. Azt írta, hogy a cél az, hogy a város egyik legfontosabb történelmi jelképének bemutatása és környékének fejlesztése jöjjön létre a turistafogadás feltételeinek létrehozásával, látogatóbarát funkciók kialakításával és bemutatásához kapcsolódó élményelemekkel.

A projekt megpályázott összege 495 millió forint.

Kapcsolódó
Csodás romtemplomok a Balaton környékén
Minden kő a múltról mesél.