Mozaik

Szigorúak a növényvédelmi előírások, nincs vegyszerrel szennyezett zöldség és gyümölcs hazánkban

pixabay
pixabay
Nagyon szigorú jogszabályi előírások vannak fajonként és hatóanyagonként a megengedett hatóanyag-maradék szintjére vonatkozóan.

Futótűzként terjedt el a hír, miszerint növényvédő szerekkel és vegyszerrel szennyezettek a hazai és európai zöldségek és gyümölcsök. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet cáfolja a híreket. Szerintük a valóság, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, és a fogyasztóknak nincs okuk félelemre, írja a FruitVeb.

Kapcsolódó
Ennyit költenek havonta zöldségekre és gyümölcsökre a magyarok
Zöldségekért és gyümölcsökért a legtöbben a nagyobb boltláncokba vagy hipermarketekbe mennek.

A hírekben nincsen szó se konkrét növényvédőszer-hatóanyagról, se konkrét mérési eredményről.

Mindössze néhány példára alapozva vonnak le olyan sommás és a teljes európai zöldség-gyümölcstermesztésre vonatkozó következtetést, miszerint „a zöldségek és gyümölcsök szennyezettek, mérgezők”. Ebben a formában a nevezett irományokat alaptalannak, szándékosan, vagy csak tudatlanságból fakadóan túlzónak és megtévesztőnek tartjuk, ami kimeríti a hitelrontás tényét

– írta meg közleményben a Nak és a FruitVeb.

A valóság az, hogy a növénytermesztésben használt növényi gyógyszerek engedélyezésének és felhasználásának szabályait az Európai Unió évek óta folyamatosan szigorítja. Ez a világon a legszigorúbb engedélyezési rendszer, melynek célja, hogy a legkisebb kockázat se merüljön fel.

Nagyon szigorú jogszabályi előírások vannak fajonként és hatóanyagonként a megengedett hatóanyag-maradék szintjére vonatkozóan. Ez az a hatóanyagszint, amely az emberi egészséget abszolút nem veszélyezteti. Tény, hogy ilyen készítmények nélkül szinte lehetetlen zöldséget és gyümölcsöt előállítani, de ezek a növényi gyógyszerek lebomlanak mire a fogyasztókhoz kerülnek az élelmiszerek.

A védelem hiányában megfertőződött növényeken megjelennek a fertőzést okozó patogén gombák, melyek másodlagos anyagcseretermékei az emberekre és állatokra nézve is nagyon veszélyes toxinok. Ezek sokkal veszélyesebbek az egészségünkre, mint a kifogásolt anyagok.

Valóban vannak olyan zöldség-gyümölcs tételek, amelyekben a határérték alatti, elhanyagolható mennyiségű hatóanyag még található, de az messze a jogszabályilag előírt szint alatt van. Az ilyen mintákat nem lehet „túlzóan szennyezettnek” tekinteni.

Kapcsolódó
Legyél te Magyarország #ZöldségGyümölcsHőse!
Példaképet keresnek a gyerekek számára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik