Életmód

Legyél te Magyarország #ZöldségGyümölcsHőse!

Pexels
Pexels
A tavalyi nagy sikerre tekintettel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Európai Friss Csapat program idén is meghirdeti a Zöldség-Gyümölcs Hős pályázatot.

A #ZöldségGyümölcsHős pályázatot azért hozták létre, hogy elismerjék olyan személyek kiemelkedő és elkötelezett teljesítményét, akik elhivatottan tesznek a zöldség– és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséért hazánkban, kifejezetten a gyermekek körében.

A magyar lakosság napi átlagos zöldség-gyümölcsfogyasztása közel 100 grammal marad el az Egészségügyi Világszervezet által javasolt minimum mennyiségtől, a 6 és 18 év közötti gyerekeknek pedig csupán a fele fogyaszt friss zöldséget és gyümölcsöt naponta. A #ZöldségGyümölcsHős pályázat célja, hogy ezeken a számokon javítson.

Ki lehet #ZöldségGyümölcsHős?

Ha egyetlen szóval kellene meghatároznom, kit keresünk, azt mondanám példaképet. Olyan inspiráló személyt, aki saját példáján keresztül mutatja meg, hogyan lehet a gyermekekhez közelebb hozni, táplálkozási szokásaikba beépíteni a zöldségeket és gyümölcsöket

– fogalmaz Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Fontosnak tartják, hogy minél többen megismerkedjenek a zöldségek, gyümölcsök jótékony hatásaival, pozitív tulajdonságaival, hiszen szerepet játszanak a gyermekek optimális fejlődésében, növekedésében, és védenek a vitamin- és tápanyaghiánytól. Hatékonyak lehetnek a túlsúly ellen, és hozzájárulhatnak számos krónikus betegség kialakulásának megelőzéséhez is. A #ZöldségGyümölcsHős személyes példájával és tevékenységével is erre hívja fel a figyelmet, ezért tesz nap mint nap: minél többen megismerkedjenek a zöldségek, gyümölcsök pozitív hatásaival, és kedvet kapjanak ahhoz, hogy meg is kóstolják őket, vagy épp még többet fogyasszanak belőlük.

Pályázati információk a Frutti-Veggi.hu oldalon találhatók.

2021-ben Zala megyei óvodavezető lett a #ZöldségGyümölcsHős

Magyarország #ZöldségGyümölcsHőse tavaly Horváth Erika orosztonyi óvodavezető lett, aki óvodásaival hazánk legszebb óvodakertjét hozta létre, és gondozza a mai napig. A gyerekek aktívan részt vesznek a kerti munkákban: ásnak, gereblyéznek, ültetnek, kapálnak, leszedik a termést és még annak felhasználását, befőzését is megtanulják. Megszeretik a zöldségeket, gyümölcsöket, és megismerik a növénytermesztéshez kapcsolódó feladatokat, amit később saját életükben is hasznosíthatnak.

Eközben pedig kívülről fújják Erika állandó mondásait, amelyek közül a kedvenc: „A zöldség az ehető egészség”.

Kapcsolódó
Zöldséget termesztenek a taxik tetején
Sajátos módja az önellátó gazdálkodásnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik