Mozaik

Brutális medveharcot vettek videóra, a hím elpusztult

pixabay
pixabay
A spanyol hatóságok keresik az anyamedévét és a bocsát is, akiket egy hím medve támadása szakított el egymástól.

A két felnőtt medve egy hegyoldalban kapott össze, harc közben leestek a szikláról, a zuhanás után a hím állat elpusztult – írta a Thelocal.

A támadás Spanyolország északi részén, Kasztília és León régióban történt. Két kiránduló készített felvételt, amelyen körülbelül 40 másodpercig küzdenek egymással az állatok, majd átesnek a peremen, és lezuhannak a sziklás domboldalon.

A régió egyik környezetvédelmi munkatársa úgy nyilatkozott az AFP-nek, hogy az anyamedve megsérült és elvált a bocsától.

A tisztviselő elmondása szerint a nősténynél jóval nagyobb hím medve belehalt az esés során szerzett sérüléseibe, míg a sérült anya végül felkelt, megpróbálta megtalálni a kölykét, de az nem derült ki, hogy újra találkoztak-e.

A párzási időszakban a medvék gyakran ölik meg a kölyökmedvéket, hogy a nőstény újra párzóképes legyen, így tudnak velük párosodni és a saját génjüket tovább örökíteni. Ezt a viselkedést megfigyelték madarak, denevérek, főemlősök és nagymacskák esetében is.

A megsebesült anyamedvét és kölykét egy kutató csapat keresi, melyben állatorvosok, környezetvédelmi felügyelők, medvékkel foglalkozó természetvédelmi szakemberek és a polgárőrök is vannak.

Kantábria hegyein mintegy 330 medve él, további 70 példány pedig a Pireneusokban, a francia és spanyol határ térségében.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Kapcsolódó
Medvebocsot mentettek meg egy hegyi turistaösvényen Székelyföldön
Az anya valószínűleg megsérült, ezért hagyta magára kicsinyét, aki napok óta éhezett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik