Mozaik

Szenvednek a hőségben házi kedvenceink, ilyenkor fokozottan vigyázzunk rájuk

Pixabay
Pixabay
A hirtelen, átmenet nélkül jött meleg ugyanúgy megviseli az állatok szervezetét, mint az emberekét. Egy állatorvos ad tanácsot a tennivalókról.

Szanyiné dr. Ettig Edit állatorvos a Teolnak beszélt arról, hogy az állatoknál is egyre több a civilizációs betegség, mint a szívbetegségek, daganatok, allergia, de akár cukorbetegség is előfordulhat egy-egy példánynál.

A betegséggel küzdő, például hormonproblémás elhízott kutyák vagy szívgyógyszerekkel folyamatosan kezelt, idős állatok jobban szenvednek a melegtől.

A kutyák nem tudnak izzadni, mint az emberek, lihegéssel próbálják a felesleges hőt leadni. Ha ez nem sikerül, jön a hiperventilláció, azaz a felületes szapora légzés, nyálzás. A nyál sűrű habbá verődik, ami szintén elzárja a szabad légutakat

– mondta el az állatorvos hozzátéve, hogy a folyamatos magas testhőtől – ami negyvenegy Celsius-fok feletti hőt jelent – a szervezetben fontos fehérjék csapódnak ki, amik visszafordíthatatlan folyamatokhoz vezetnek, ami végül a kutyus halálát okozhatja. Vannak olyan fajták is, amik kimondottan hőérzékenyek, például a mopszok, a bulldogok.

A legfontosabb a baj megelőzése. Legyen elegendő árnyas rész az állat tartási helyén, hogy el tudjon húzódni hűs helyre kedvencünk. Az ebek a hűtés végett szeretik a földbe ásni magukat a nyári hőségben.

Pixabay

Ha pedig már baj van, akkor azonnal hűteni kell. Erre a legjobb megoldás, ha hűvös helyiségbe visszük őket, vizes lepedőkkel, ronggyal, ruhával, törülközővel borítjuk be az állat testét. Viszont nagyon fontos, hogy fokozatosan és ne hirtelen öntsük le az állatot vízzel. A legjobb, ha egyből állatorvoshoz fordulunk, ugyanis a testhőt folyamatosan mérni kell, a túlzott hűtés sem tesz jót.

A forró aszfalt is nagyon veszélyes. Ne délben sétáltassa a gazdi a kutyáját. Égési sérülések alakulhatnak ki a kutyák talppárnáin is, a bőr hiába vastagabb, hiába van jobban elszarusodva, simán el tud halni és leválni, amiből nagyon hosszadalmas és fájdalmas tud lenni a felgyógyulás

– emelte ki Szanyiné dr. Ettig Edit.

A legfontosabb, hogy hideg vizet biztosítsunk számukra, legyen szó akár kutyáról, akár macskáról, vagy éppen haszonállatokról, és árnyékos, megfelelő hőmérsékletű helyiséget.

Széles portfólióval állnak rendelkezésünkre a kisállat-felszerelések gyártói napjainkban hűsítő eszközökkel. Már Magyarországon is hozzájuthatunk hűsítő matracokhoz, fekhelyekhez, mellényekhez és játékokhoz, valamint úti itatókhoz.

Kapcsolódó
Így imádja a vizet a hőségben a kutya
A kánikulában házi kedvenceinkre is különösen kell figyelni.
Olvasói sztorik