Mozaik

Tömeges halpusztulás a Mályi-tóban

Facebook/Juhász Hilda
Facebook/Juhász Hilda
Nem a vízminőség az ok, egy természetes folyamat része a törpeharcsák pusztulása.

Az utóbbi napokban több helyen is felmerült a kérdés a közösségi médiában, hogy mi okozhatja a térség egyik legtisztább vizű tavában a halak pusztulását – írta meg cikkében a Boon.

Jakó László, Mályi önkormányzat képviselője a Borsod megyei Mályi-tóban zajló folyamatokkal kapcsolatosan részletes tájékoztatást közölt az interneten.

A jelenség egy olyan természetes folyamat, amiért sok horgásztavon egyenesen imádkoznak, és teljesen általános immár 4-5 évtizede

– tudatta a képviselő, aki nem mellesleg a Sikeres Sporthorgász magazin szakírója.

A megosztások képein látható törpeharcsákat az USA-ból hurcolták be mintegy 100 éve, s azóta egy valóságos rákfenéje lett a hazai vizeknek. Természetes ellensége alig akad, elképesztő módon szaporodik, és ezáltal el is korcsosul. Míg őshazájában a másfél-két kilós példány nem ritka, addig idehaza egy 25 centis, 30 dekás törpeharcsa már kapitálisnak mondható. Ahol elszaporodik, ott a hazai fajok természetes szaporulata erősen lecsökken, de akár teljesen meg is állhat.

Kapcsolódó
Két tonna törpeharcsát szedtek ki a Körösökből
Évről-évre gyérítik a túlszaporodott állományt.

A tó oldottoxigénszintje kiváló, így a pusztulást nem köthető az oxigénhiányhoz. Van azonban egy fajtaspecifikus vírus, ami akkor üti fel a fejét, ha már az adott tóban túl sokan vannak a törpeharcsák. Ezt a jelenséget csaknem minden vízterületen megfigyelték már. Egyébként a tóban a törpeharcsák száma több tíz-, de akár százezres nagyságrendű is lehet, ez a vírus általi elhullási szám ehhez képest jelentéktelen.

A törpeharcsák mellett néhol találni egyéb haltetemet is, hiszen ebben az időszakban tart a békés halak ívási ideje. Ezek a halak ilyenkor nagyobb csapatokban kavarognak, lökdösik egymást eléggé agresszívan. Néhányuk annyira megsérül, hogy belepusztul, vagy éppen a kimerültségbe halnak bele.

Azt, hogy a Mályi-tó vizének minősége kifogástalan, folyamatos mérések igazolják. A strandon rendszeresen tisztítják a partot, mindenki kulturált és tiszta közegben élvezheti a hűs vizet.

A strandon kívüli területeken a haltetemek begyűjtése elsősorban a vizet kezelő Észak-magyarországi Horgász Egyesület feladata. Azonban halakat még döglött állapotban sem szabad senkinek eltávolítania a vízből, kizárólag halászmesteri vizsgával rendelkező egyénnek, aki az adott vízkezelő megbízásában áll. Ilyen tevékenységet a jogszabály szerint csakis az ő jelenlétében és engedélyével tehet még a hivatásos halőr is

– írta az önkormányzati képviselő.

Kapcsolódó
Törpeharcsák és busák ellen harcolnak a Tisza-tavon
Az összes kifogott törpeharcsa és busa a halászok tulajdonába kerül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik