Mozaik

10 méteres bálnát láttak a Szajnában

wikimedia commons
wikimedia commons
A videófelvételek alapján úgy tűnik, hogy a csukabálna kiváló egészségnek örvend.

Nagy méretű bálna tűnt fel a Szajnában, egy hónappal azután, hogy egy másik tengeri emlős, egy kardszárnyú delfin messzire felúszott a folyón, és a megmentésére tett kísérletek ellenére elpusztult, írta az MTI.

Kapcsolódó
Először láttak kék bálnát a Vörös-tengeren
Tippelgetnek, hogy keveredhetett oda.

Ezúttal egy 10 méteresnek látszó csukabálnát – egy barázdásbálna-félét – láttak úszni hajósok a folyami édesvízben a Normandia-hídnál, Le Havre-tól nem messze. A közösségi médiában csütörtökön erről megjelent híreket a GECC tengeriemlős-kutató intézet is megerősítette.

Az intézet vezetője, Delphine Eloi példátlannak nevezte az esetet.

Bár a La Manche-csatornában nem szokatlanok a barázdásbálnák, csukabálnát még soha nem láttak ott

– mondta.

A bálna feltűnésének hírére az érintett megye vezetése sebtében “válságtanácskozást” hívott össze a teendők szakértőkkel és állami tisztségviselőkkel való megvitatására. A prefektúra közlése szerint a videófelvételek alapján úgy tűnik, hogy a csukabálna kiváló egészségnek örvend.

Egy hónapja a gyilkos bálnaként vagy orkaként is ismert kardszárnyú delfin egy betegeskedő négyméteres hím példánya úszott fel több tíz kilométerre a Szajnán, amire még soha nem volt példa. A súlyos betegségtől szenvedő, legyengült delfint nem sikerült visszaterelni a tengerbe.

A csukabálna mozgását figyelő GECC vezetője szerint semmiképp sem szabad megengedni, hogy a tragédia megismétlődjön. A bálna még viszonylag közel van a tengerhez.

Kapcsolódó
Hatalmas bálna vetődött partra Olaszországban
Soha ekkora tetemmel nem találkoztak még a Földközi-tenger partjainál.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik