Mozaik

Telefonfülke díszeleg egy ház tetején

stacey shintani/Flickr
stacey shintani/Flickr
Ma ez a bizarr telefonfülke giccsnek tűnik, de egykor katasztrofális viharok észlelésére használták.

Mit keresne egy telefonfülke egy ház tetején, tehetnénk fel jogosan a kérdést. A választ az Amerikában, Illinois államban található Lincoln város tűzoltóságának tetején található fülke adja meg. A magányos telefonfülke úgy néz ki, mintha az égből esett volna le és az épületen landolt, de valójában azért tették fel oda, hogy figyelmeztessen a hatalmas viharokra, írja az Atlas Obscura.

Kapcsolódó
Több ezer méhcsalád él a meredek kínai kaptárfalon
Az egyedülálló méhszentély több mint 700 fadobozból áll.

Az 1960-as években az időjárás-előrejelzési technológia nem volt olyan fejlett, mint ma, de a szolgáltatás iránti igény talán még sürgetőbb volt. A legegyszerűbb módja annak, hogy megtudják, mi várható, az volt, ha egy magasan lévő helyről megnézték. Sajnos erős szélben és esőben ez egyáltalán nem volt egyszerű. Mivel a klasszikus telefonfülkét használva az utcán az emberek védve voltak az időjárás viszontagságaitól, ezt a technikát használták fel az időjárás jelentésre is Lincolnban.

stacey shintani/Flickr

Egy tűzoltó rossz időben felmászott a tetőre, és tornádókat vagy különösen kellemetlen viharfelhőket keresett. Ha észrevett valamit, felvette a telefont, és értesítette a többi munkatársat. Azt nem tudni, pontosan ki döntött úgy, hogy fülke kerüljön a tűzoltóság tetejére, de azóta is népszerű furcsaság, ami a mai napig jól látható az utcáról és kíváncsiskodó turisták sokaságát vonzza a világ minden tájáról.

Kapcsolódó
Kaliforniában él a Shrekből ismert szamár
A neve pedig nem Szamár, hanem Perry.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik