Mozaik

Bangladesből szerződtettek birkapásztorokat Romániába

Pixabay
Pixabay
Sok román pásztor Nyugat-Európába szerződött, ahol jóval magasabb fizetésért dolgozhatnak jóval kedvezőbb munkakörülmények között.

Helyi szinten jó bérezést – közel 400.000 Ft-nak megfelelő összeget – kínálnak a gazdák a pásztoroknak, mégsem akad elég munkaerő. A munka – bár hozzáértést, tapasztalatot kíván – egyszerűbbnek mondható. A juhállomány mennyiségéhez képest legalább dupla annyi munkaerőre lenne szükség, mint jelenleg van – közölte a Romania Insider.

Kapcsolódó
Nomádként élő székely pásztorok a csíksomlyói hegynyeregben
A nyári időszakban juhnyájak sokaságát felügyelik.

Sok román pásztor korábban már Nyugat-Európába szerződött, ahol jóval magasabb fizetésért dolgozhatnak jóval kedvezőbb munkakörülmények között.

Egy Olaszországba költözött román birkapásztor elmondta, hogy ingyenes orvosi ellátást kap a családjával együtt, több a szabadideje, mintha a hazájában dolgozna és az összes olyan kedvezményt megkapja, ami az olasz állampolgárokat megilleti.

Egy román juhtartó gazda állítása szerint annyira nem talált megfelelő munkaerőt, hogy végül csak Bangladesből tudott szerződtetni négy embert az állatai mellé.

Kapcsolódó
Fotókon mutatja be korunk pásztorembereit a néprajzkutató
A néprajzi fotó egyszerre dokumentál és láttat, üzenetet közvetít, nem csupán információt, hanem mondanivalót is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik