Mozaik

Zenélnek a kövek egy titokzatos sziklamezőn

Facebook
Facebook
Senki sem tudja, mi az oka. Érdemes meghallgatni.

1890-ben JJ Ott figyelemre méltó koncertet adott. Ezen a koncerten nem a zene volt igazán különleges, hanem a hangszer, amin Ott játszott, ugyanis a hangszer kövekből készült, amelyek kalapácsütéskor „tiszta, harangszerű hangokat” adtak, írja az Atlas Obscura.

Ott ezeket a különleges sziklákat a pennsylvaniai Upper Black Eddyben lévő sziklaparkból szerezte be. A ma Ringing Rocks Park néven ismert sziklamező csodás, kirándulásra tökéletesen alkalmas erdős területen helyezkedik el.

Kapcsolódó
Természeti csoda a világ legkisebb szabadstrandja
Rejtett és nehezen megközelíthető.

Sokáig senki nem tudta, miért zeng a sziklák egy része. 1965-ben azonban tudósok egy csoportja feldarabolta a sziklákat. Számos teszt elvégzése után arra a következtetésre jutottak, hogy bár az összes szikla cseng, a legtöbb az emberi fül által érzékelhető hangoknál gyengébb hangon, s csak a sziklák egyharmadánál hallható a zene.

Az azonban, hogy egyáltalán mitől csengenek-bonganak a sziklák, továbbra is talány maradt. A tudósok csak találgatnak, egyes elméletek szerint a fagyás-olvadás ciklusához kapcsolódik a különös hang, ami a sziklamező létrejöttében is szerepet játszott.

Talán sosem derül ki, ám ha te kíváncsi vagy, hogyan szólnak a sziklák, kattints IDE!

Külön érdekesség még, hogy bár sokan szeretnének zsebre vágni egy zenélő követ, hiábavaló, mert a kövek magukban elvesztik zenei képességüket.

Azonban, ha valaki arra jár, vigyen magával kalapácsot, és bátran játsszon el egy dalt.

Kapcsolódó
58 betűs Európa leghosszabb nevű települése
A világon is a második leghosszabb egyszavas helységnév.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik