Mozaik

Sziklatömb, amin az ördög vacsorázott

wikipedia.org
wikipedia.org
Az ördög széket és asztalt is készített a vacsorához. A széket magával vitte, az asztalt otthagyta, mikor végzett.

Délnyugat-Németországban Kaltenbach városának közelében áll egy furcsa alakú szikla. A legendák szerint az ördög egy éjszaka átutazott a környéken, és kétségbeesetten keresett egy helyet, ahol megvacsorázhatna. Annyira feldühödött, mikor nem talált, hogy fogott két gigantikus sziklát, és asztalt meg széket épített belőlük a vacsorához. A széket aztán magával vitte, de az asztalt hátrahagyta, olvasható az Atlas Obscurán.

Kapcsolódó
Magyarország öt páratlan természeti csodája az egerszalóki sódombtól a Fátyol-vízesésig
Válogatásunkban hazánk természeti szépségeiből mutatunk be néhányat.

A szikla furcsa alakjának tudományos oka azonban jóval prózaibb, az ugyanis több  millió éves erózió és mállás eredménye. A kovásodott keményebb kőzetzónák a lágyabb vékony rétegek tetején fekszenek, amik érzékenyebbek az időjárásra és az erózióra. Az asztallapszerű blokkok megvédik a kevésbé ellenálló anyagból megmaradt oszlopokat a további eróziótól. Az Ördögasztal alakját és vékony oszlopait az asztallap felső és alsó végén már meglévő törések határozzák meg.

wikipedia.org

A környéken számos más érdekes sziklaképződmény is található, amiket szintén érdemes megtekinteni, de a kaltenbachi Ördögasztal a legnagyobb képződmény, és a Pfalz régió egyik legismertebb tájjelképe.

1947-ben még bélyegen is szerepelt.

Kapcsolódó
10 elbűvölő település, ahol jó lenne megöregedni
Gyönyörű helyek idehaza és külföldön, ahol a jó élet lakik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik