Mozaik

A híd, ami feldühítette az ördögöt

Les Ripailles du Pont du Diable/Facebook
Les Ripailles du Pont du Diable/Facebook
A figyelemreméltó építményt, amely átszeli az Arroux folyót, legendák sora övezi.

A 12. századból származó Pont du Diable egy román stílusú híd a franciaországi Toulon-sur-Arroux- ban. Az 1140-ben készült híd 140 méter hosszú, 13 ívre tagolódik. A figyelemreméltó építményt, amely átszeli az Arroux folyót, legendák sora övezi, írja az Atlas Obscura.

Kapcsolódó
Csodálatos kert lett egy régi trolihídból
A híd híres növényvilágát 500 fajta virág, szőlő és cserje alkotja.

Az első helyi legenda Toulon uráról szól. Volt egy kastélya a folyó keleti partján, de a felesége inkább az Arroux túlsó partján lovagolt. Ahhoz, hogy a lovával átkeljen a folyón anélkül, hogy a ruhája elázott volna, fel kellett emelnie a szoknyáját. Ezzel viszont felfedte, hogy lúdtalpa van. Az úr felesége nagyon hiú volt, és nagyon zavarta, hogy mindenki láthatta a lábát. A lord ezért elrendelte, hogy építsenek hidat, hogy a felesége át tudjon kelni az Arroux-n anélkül, hogy felemelné a szoknyáját.

Egy másik legenda szerint Burgundia hercege építette a hidat a lányának, aki fiatal volt és szép, de kecskepatája volt.

Létezik egy helyi legenda is, miszerint a híd építése közben a kőműves megcsúszott a munkával, és úgy tűnt, nem tud időben elkészülni. Félve a határidő elmulasztásának következményeitől, egyezséget kötött az ördöggel: Ha a kőműves nem tudja befejezni a hidat, az ördög megcsinálja, mielőtt másnap reggel a kakas kukorékolna. Cserébe a kőműves az ördögnek ígérte a lánya lelkét.

A kőműves egész éjjel dolgozott, és időben befejezte a hidat. Amikor az ördög ezt meglátta, ideges lett. Hogy megszerezze a kőműves lányának lelkét, ellopott egy téglát a hídról, és elrejtette.

Les Ripailles du Pont du Diable/Facebook

De nem számolt a kőműves lányának jegyesével, aki nagyon szerette a lányt. Mivel számított az ördög csalására, a fiatalember egész éjszaka a hidat nézte, és látta az ördög tisztességtelen cselekedetét. Miután elment, elvette az elrejtett téglát, és közvetlenül a kakas kukorékolása előtt visszatette a helyére a hídon, megmentve ezzel kedvese lelkét.

Állítólag a hídban még mindig megtalálható az ördög karmának nyomát hordozó tégla, ami soha nem koszolódik, mohosodik.

Amikor az ördög rájött, hogy kijátszották, hatalmas köveket dobált szét mérgében a Toulon-sur-Arroux környékén.

Kapcsolódó
Ősi hidak, melyeken nem fogott az idő vasfoga
Az emberek ősidők óta építenek utakat, hidakat. Bár ezeknek a többsége teljesen megsemmisült, néhánynak sikerült kiállnia az idő próbáját.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik