Mozaik

58 betűs Európa leghosszabb nevű települése

Rob Koster/Wikimedia Commons
Rob Koster/Wikimedia Commons
A világon is a második leghosszabb egyszavas helységnév.

Anglesey szigetén, Wales északnyugati partjainál, közvetlenül a Menai-szoros túloldalán fekszik egy igen hosszú nevű kis település: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch vagy röviden Llanfairpwll, írja az Amusing Planet.

58 karakterével ez a leghosszabb helységnév Európában és a második leghosszabb egyszavas helységnév a világon.

Kapcsolódó
Jártál már ezeken a dallamos nevű településeken?
A magyar nyelv sokszínűsége és szépsége köszön vissza az érdekes helységnevekből.

A település eredeti neve Pwllgwyngyll, ami ugyan rövidnek rövid volt, de kimondhatatlan. Ezután a 16. század közepén a város nevét Llanfair y Pwllgwyngyll néven jegyezték fel, ami azt jelenti „St. Pwllgwyngyll Mária temploma”. Így a templom nevéhez fűzték, hogy a plébániát megkülönböztessék a walesi Máriának szentelt sok más helyszíntől.

A város jelenlegi hosszú nevét 1869-ben találták ki viccből. Sir John Morris-Jones walesi akadémikus szerint a nevet egy helyi szabó alkotta, de pontosan nem tudni, ki.

Angolul a név valami ilyesmit jelent: „St. Mária-templom a fehér mogyorfák völgyében egy sebesen kavargó örvény mellett, a Szent Tysilio-templom melletti vörös barlang közelében.” A megnevezés nagyon konkrét. A Menai-szorosban található, Swellies néven ismert örvényfürdőre és a közeli szigeten található Szent Tysilio kis kápolnára utal.

Maga a név évente mintegy 200 000 látogatót vonz. A legnépszerűbb látnivaló a Llanfairpwll vasútállomás, ahol a falu teljes nevével ellátott tábla látható.

Wikipedia.com
Kapcsolódó
A falu, ahol aranyáron kínálják eladásra a házakat
Az átlagár hatszáznegyven millió forint, de ennek akár háromszorosát is elkérhetik egy házért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik