Mozaik

Több tízezer házból áll a világ legnagyobb buddhista intézete

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Az intézet jelenleg negyvenezer szerzetesnek, apácának, diáknak és zarándoknak ad otthont.

Kínában, Szecsuán tartományban található Seda megye. Egyike a Garzê Tibeti Autonóm Prefektúra igazgatása alatt álló 18 megyének, amely mintegy 9340 négyzetkilométeren terül el. Seda, vagy más néven Sêrtar tibetiül “arany szabadságot” jelent. A lakosság túlnyomó többsége tibeti, de a terület nem része a Tibeti Autonóm Régiónak.

Itt található Larung Gar Intézet, ami egy több ezer épületből álló buddhista kolostor, a világ legnagyobb buddhista intézete, írja a thetravel.com.

Wikimedia Commons

1980-ban Jigme Phuntsok láma alapította 32 szerzetessel, de mára több tízezer szerzetes és zarándok él itt. A tengerszint felett 4000 méter magasságban található akadémia nyitott a tibeti buddizmus különböző szektáiból származó követők számára, bár maga az intézet a tibeti buddhizmus nyingma szektájához (vörös szektához) tartozik.

A képzés itt átlagosan hat évig tart, ha azonban magasabb szintű tanulmányokat akar valaki végezni, az akár 13 évig is eltarthat. Az órákat mandarin kínai és tibeti nyelven is tartják.

Wikimedia Commons

A hivatalos nevén Seda Larung Wuming tibeti buddhista kolostor egy fák nélküli, távoli völgyben található, és körülbelül 780 kilométerre van a legnagyobb várostól, a kínai Csengtutól.

Az intézet jelenleg 40 000 szerzetesnek, apácának, diáknak és zarándoknak ad otthont. A lakosok Kínából és azon túlról is özönlenek, a hely óriási spirituális jelentőséggel bír a buddhisták számára.

Első pillantásra a Larung Gar inkább egy filmjelenetnek tűnik. De nem számítógéppel készítették, valódi. A központi imatermeket körülvevő dombok között több tízezer apró vörös ház terpeszkedik.

Wikimedia Commons

A szerzetesek és az apácák szigorúan elkülönítve élnek, fal választja el a férfi és a női részeket. Mindegyik résznek megvan a maga ima- és tanítási terme, saját éttermei és üzletei, valamint saját háza. A szerzeteseknek és apácáknak egyaránt borotvált fejük van, és hasonló vörös ruhát viselnek. Egyetlen közös területük a fő kolostor előtt található.

A kolostor a nyugati utazók előtt nem áll nyitva.

Wikimedia Commons
Kapcsolódó
Piobbico, a csúnya emberek fővárosa
Fesztivált is rendeznek nekik a kétezer fős településen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik