Mozaik

Rablópillét láttak a Kisalföldön

YULIYA KRASYLENKO/WIKIMEDIA COMMONS
YULIYA KRASYLENKO/WIKIMEDIA COMMONS
A több száz egyedből álló populációt három héten keresztül figyelték.

A pontomediterrán elterjedésű fokozottan védett keleti rablópille (Libelloides macaronius) hazánkban a Dunántúli-, és Északi-középhegységek délies száraz, és a félszáraz sziklai és pusztai gyepekből, valamint az Alpokalja száraz dombvonulatairól volt ismert. Több helyről valószínűleg kipusztult, illetve egyes élőhelyein jelentősen megritkult, síkvidéki előfordulását csupán egy nemrégiben felfedezett Békés megyei területen észlelték – írta a Fertő-Hanság Nemzeti Park.

Kapcsolódó
Először láttak óriásnünükét Debrecen határában
A Józsai-legelőről eddig nem volt adata a fajnak.

Ezek ismeretében váratlan volt faj feltűnése a Mosoni-síkon, Hegyeshalom közelében. Egy korábban szántóföldi hasznosítású, mindössze hat évvel korábban gyepesített kaszáló területén figyelt fel a területen gazdálkodó a fokozottan védett rovarra június közepén.

A több száz egyedből álló populációt három héten keresztül figyelték.

A gazdálkodó terület kaszálását a faj természetvédelmi kezelésének ajánlásai szerint folytatta, ami szaporodási időszakában javasolt búvósávok kialakítását jelentette elsősorban.

Feltételezhető, hogy a megtalált kisalföldi populáció a területhez legközelebbi, légvonalban mintegy 30 kilométerre lévő Kis-Kárpátokhoz tartozó ismert lelőhely népességével áll kapcsolatban, illetve onnan származhat.

Kapcsolódó
Két városban kaszával harcolnak a rovarok megmentéséért
Bécsben és Pozsonyban az elkötelezett rovarvédőket kaszálni is megtanítják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik