Mozaik

David Attenborough-ról nevezték el a világ első ragadozóját

MTI/EPA/Andy Rain
MTI/EPA/Andy Rain
A neve: Auroralumina attenboroughii.

David Attenborough brit természettudósról és műsorvezetőről nevezték el annak az 560 millió éves élőlénynek a kövületét, amelyről a kutatók úgy vélik, hogy az első ragadozó állat lehetett, írta az MTI.

Kapcsolódó
Sir David Attenborough: Az Édenkert nincs többé!
A 92 éves természetfilmes éles hangú kritikát fogalmazott meg a davosi Világgazdasági Fórumon.

Az Auroralumina attenboroughii, amely a korallokat és medúzákat is magába foglaló csoporthoz tartozik, a tudósok szerint a legkorábbi olyan élőlény lehetett, amelynek már váza is volt.

A modern állatcsoportok, mint a medúzák 540 millió évvel ezelőtt, a kambriumi robbanáskor jelentek meg. De ez a ragadozó húszmillió évvel korábbi

– mondta Phil Wilby, a Brit Földtani Intézet paleontológusa, hozzátéve, hogy a lelet azért is rendkívül izgalmas, mert segíthet az összetett földi élet kezdetének megértésében.

A fosszíliát Anglia középső részén, a Leicester melletti Charnwood Forestben találták, ahol Attenborough is kutatott régen kövületek után.

A 96 éves tudós örömmel fogadta a névadást.

Frankie Dunn, az Oxfordi Egyetem Természettudományi Múzeumának munkatársa szerint a megkövesedett maradvány nagyon különbözik a Charnwood Forestben és világszerte talált más fosszíliáktól.

A kambriumi korszakból származó legtöbb más fosszíliával ellentétben ennek egyértelműen van váza, sűrűn elhelyezkedő csápokkal, amelyek a vízben kapták el a táplálékot, hasonlóan a ma is élő korallokhoz és tengeri anemónákhoz

– emelte ki Dunn.

A ragadozó nevének első része latinul hajnali lámpást jelent, mivel formája egy égő fáklyához hasonló.

A kambriumi evolúciós robbanás, amely körülbelül 541 millió-530 millió évvel ezelőtt zajlott le, az állatok óriási sokféleségének kialakulásával járt. Ebben az időszakban számos állatfajnak alakult ki kemény testrésze, mint például a kalcium-karbonát kagylóhéj.

Kapcsolódó
Sir David Attenborough: Nincs sok időm hátra
A legendás természetfilmes bele se akar gondolni, milyen élet vár a dédunokáira.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik