Mozaik

Amerikában őshonos pettyes harcsát fogtak a Dunában

buchmüller róbert
buchmüller róbert
Egyelőre nem tisztázott, hogy miként kerülhetett a holtágba és az sem, milyen hatással lehet megtelepedése esetén a magyar faunára.

2022. július 25-én Buchmüller Róbert süllőzésre indult a Tolnai Horgászegyesületek vízterületén, amely óriási holtágairól ismert, a folyószabályozás előtti korokban az ős-Duna itt kanyargott, írta az Agrojager News.

Kapcsolódó
Kifogták az ország legnagyobb pettyes harcsáját
Maconkán több mint 15 éve élnek ezek a halak, de kevés akadt belőlük horogra.

A férfi Szekszárd és Paks között, Tolnához közel, a Duna egyik holtágán horgászott, amikor este 8 körül erőteljes kapása kerekedett.

A hal sokáig küzdött, mire a szákba tudta terelni, de az már a fárasztásnál látszott, hogy valami furcsa halat sikerült megakasztani. Kézbevételkor még nagyobb lett Róbert bizonytalansága.

A tapasztalt horgász egy barátja segítségével a világhálón gyűjtött információk alapján megállapította, hogy amerikai pettyes harcsa akadt horogra.

Az idegenhonos halak óriási pusztításra képesek az őshonos halállományokban

– mondta Bochmüller Róbert.

Amerikai pettyes harcsa

Észak-Amerika fontos tógazdasági haszonhala, amelyet Dél-Amerika több országában és Európában is tenyésztenek.

 

Magyarországra már több importált állománya került, valamint zárt üzemi körülmények között szaporítják is.

 

Meghonosodására nincs sok esély, mert a hideget nem jól tűri, ezért a tenyésztelepről kiszabadult példányaival vagy eseti jelleggel telepített horgászhalként lehet vele találkozni a mesterséges horgásztavakban. (Wikipédia)

Az idegenhonos hal megjelenése aggodalomra ad okot, azt vélhetően szándékosan engedték a Dunába. Egyelőre nem tisztázott, hogy miként kerülhetett a holtágba és az sem, milyen hatással lehet megtelepedése esetén a magyar faunára.

Kapcsolódó
220 centis harcsaóriást fogtak Palotáson
A verseny vasárnap 8 óráig tart, addig még bőven lehetnek szép fogások.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik