Életmód

Kifogták az ország legnagyobb pettyes harcsáját

Maconkán több mint 15 éve élnek ezek a halak, de kevés akadt belőlük horogra.

A pettyes harcsa nem őshonos hal Magyarországon, első példányait 1975-ben telepítették hazánkba, és zárt, üzemi körülmények között továbbtenyésztették.

Hatalmas csukát fogott Erdei Zsolt Maconkán
Horgászatban is sikeres az egykori profi ökölvívó világbajnok.

Magas vízhőmérsékleti igénye miatt magyarországi meghonosodására kevés az esély, eseti jelleggel telepített horgászhalként mesterséges vizekben találkozhatnak vele a horgászok.

A Nógrád megyei horgászparadicsomban, Maconkán több mint 15 éve élnek ezek a halak, de kevés akadt belőlük horogra.

Az éves súlygyarapodás a legnagyobb ismert példányoknál 10 év alatt sem érte el az 1 kg-ot, így a 2017-ből származó 5,92 kg-os tórekord az utóbbi években egyre inkább megdönthetetlennek tűnt

– írják weboldalukon.

Idén aztán változott a helyzet. Még március végén egy 6,30 kg-os példányt fogtak ki a tórendszer Nyári-kikötőjében, majd május elején a III. tórészletből egy 7,25 kg-os példány került a partra.

Június 24-én – szintén a III. tórészletből – klasszikus harcsás úszós felszerelésre egy 8,15 kg-os (70/56 cm) óriás került Varga János Gábor horgára

– számoltak be a nagy fogásról.

Mindhárom példány új, országos abszolút rekord is volt egyben, a rekordlistát természetes a 8,15 kilós pettyes harcsa tartja, közölte a horgászegyesület.

Pettyes harcsa

A pettyes harcsa átlagos testtömege a 4,5 kilogramm, természetes vizekben nem ritkák a 9 kilogrammos példányok. A legnagyobb kifogott pettyes harcsák 18-23 kilogrammot is nyomtak. A rekord súlyú pettyest Dél-Karolina államban, a Santee-Cooper Reservoirban jegyezték fel 1964-ben, a hal 27 kilogrammos volt, olvasható a Wikipédián.

Kiemelt kép: maconka.hu

52 halfaj csábítja Maconkára a horgászokat
80 kilós harcsát is fogtak már, de megakasztottak egy 16 kilós itáliai tokot is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik