Mozaik

Ritka kolibrifajt láttak 12 év után Kolumbiában

Ritka kolibrit örökített meg egy madármegfigyelő Kolumbiában, korábban 2010-ben láttak utoljára Santa Marta-i kardoskolibrit - írja a The Guardian.

A Sierra Nevada de Santa Marta hegységben élő kolibrifaj ritkán mutatja meg magát, összesen három alkalommal jegyezték fel az észlelését, először 1946-ban, majd 2010-ben, végül pedig most. A tudósok a kihalásától tartanak, mert az élőhelyéül szolgáló trópusi erdőket nagyrészt mezőgazdasági célok miatt szinte teljesen kiirtották.

Kapcsolódó
Kolibrit formázó virágcsoda nyílik Ausztrália homokdűnéin
Az ausztráliai pillangósvirágú cserje szirmai megszólalásig hasonlítanak a trópusi madarakra.

Yurgen Veda, a helyi madarak megmentésén dolgozó szakember látta meg a kolibrit és mint mondta, rögtön elöntötték az érzelmek.

A látvány teljes meglepetés volt. Amikor először megláttam, azonnal a Santa Marta-i kardoskolibri jutott eszembe. Nem hittem el, hogy ott van és arra vár, hogy elővegyem a fényképezőgépem és elkezdjem fotózni. Gyakorlatilag meg voltam győződve arról, hogy ez az a faj, de mivel annyira elhatalmasodtak tajtam az érzelmek, inkább óvatos maradtam. De amint megnéztük a képeket, tudtuk, hogy csak az lehet.

Vega egy hím madarat látott smaragdzöld tollairól, kék torkáról és íves fekete csőréről lehet beazonosítani. Egy faágon ülve énekelt, a tudósok szerint ez a viselkedés udvarláskor és a terület védelmezésekor jellemző.

Kapcsolódó
Szivárványként pompáznak a különleges színvilágú pintyek
A gyönyörű madarak színváltozatai látszólag ellentmondanak a természetes kiválasztódásnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik