Mozaik

Szivárványként pompáznak a különleges színvilágú pintyek

A gyönyörű madarak színváltozatai látszólag ellentmondanak a természetes kiválasztódásnak.

A gould amandina pintyek nagyon látványos madarak. Ausztráliában az őslakosoknak úgy tűnhetett, mintha egyenesen a szivárvány repülne felettük, hiszen három különböző színvariációjuk létezik: a vörös, a fekete és a sárga fejű amandina.

Ragyogó testük többi része a türkiz, lila, kék, sárga és zöld árnyalataiban pompázik. Fejük színezete felhívta magára az Egyesült Királyságbeli Sheffield Egyetem és a Cornell Ornitológiai Laboratórium kutatóinak a figyelmét: megvizsgálták a színek kialakulása mögött rejlő evolúciós folyamatot, kutatásaikat pedig a Nature Communications folyóiratban tették közzé, írja a Mother Nature Network.

A legtöbb ember hallott már a természetes kiválasztódásról. De a gould pintyek esetében a “legalkalmasabb túlélése” nem magyarázza meg a kismadár tollazatának színkavalkádját

– állítja Kang-Wook Kim, a Sheffieldi Egyetem vezető írója egy nyilatkozatában.

Fotó: Wikimedia Commons/Nigel Jacques (Kris)

Egy másik evolúciós folyamatot említenek a szerzők, a kiegyensúlyozó szelekciót, amely során a fekete vagy a vörös fejszínt több ezer generáción át is megtartották a gould amandinák.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a vörös fejű pintyek előnyt élveznek a többiekhez képest. A nőivarú gould pinty az összes színváltozat közül a vörös fejű hím egyedeket részesíti előnyben. Ennélfogva a vörös fejű hím egyedek dominálnak a társadalmi hierarchiában. A sárgafejű gould pintyek – amelyek valójában inkább narancssárga színűek – alkotják a vadon élő populáció kevesebb mint 1% -át.

Fotó: Pixabay

A kutatók arra keresték a választ, hogy ennek értelmében miért nem tűntek el a fekete fejű pintyek a természetes kiválasztódás során, ha a vörös fejnek ilyen sok előnye van. Végül arra jutottak, hogy bizonyos hátrányai is vannak a rikító vörös fejnek, mint például a versenyhelyzetekben tapasztalható sok stressz, ami a madarat éri.

Ha az előnyök egyidejűleg hátrányokkal is járnak,  akkor mindkét színtípus fennmaradhat a kiegyensúlyozó szelekció révén

– mondja David Toews társszerző, a Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársa.

A vörös változatok a természetben nem olyan gyakoriak, így ennek következtében kiegyensúlyozódnak a vörös szín nyújtotta előnyök a többi színnel szemben.

Fotó: Pixabay

A madár származása

A gould amandina pinty hazája Ausztrália északi része, a szavannák birodalma, vagyis az egyenlítő mentén elterülő trópusi esőerdőket körülvevő erdőkkel tarkított füves terület. Elterjedésének déli határa a 19. délkör vonalával esik egybe, ami a szavannák déli határa is. E területen mindenütt megtalálhatóak, a trópusi esőerdőkkel borított York-félsziget kivételével. Nevét J. Gould, Ausztrália madárvilágának lelkes kutatójának a felesége után kapta.

Kiemelt kép: Pixabay

Tíz ritka és különleges madár repült be 2019-ben Magyarországra
Idén is gyönyörű madárkülönlegességeket figyelhettek meg hazánkban a madárbarátok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik