Mozaik

Ezért zárták be a Velencei-tó kedvelt strandját

strand.hu
strand.hu
A Velencei-tó mentén korábban négy strandot is bezáratott a hatóság,

Emberi fekáliával szennyezett víz miatt zártak le egy gárdonyi strandot, amit egy környékbeli büfés csak gyerekmedencének hív már az alacsony vízállás miatt – írta a Fejér Megyei Hírportál.

Kapcsolódó
Csak három kutyás strand van a Balatonnál
Évről évre egyre nagyobb az igény a minőségi kutyás strandok és kutyás fürdetőhelyek iránt.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Velencei tó partján négy strandot is bezártak a rossz vízminőség miatt. Augusztus hatodikán Gárdonyban, a Panoráma Partszakasz Pisztráng úti strandjának vizéről jelent meg a kormányhivatal honlapján egy tájékoztató, amely fürdési tilalmat rendelt el a kijelölt fürdőhelyen.

velenceito.info

A felszíni víz vizsgálati jegyzőkönyv szerint a víz színében és átlátszóságában szokatlan eltérést nem találtak, és mivel nem voltak egyéb szennyezésre utaló jelek sem, további vizsgálatot cianobaktérium feltárására sem tartottak szükségesnek. Ugyanakkor más baktériumok jelen voltak a vízben.

Fekális enterococcus és Escherichia coli baktériumot is kimutattak a mintában, ez azt jelzi, hogy a víz a közelmúltban fekáliával szennyeződött.

A természetes fürdővizek minőségéhez kapcsolódó jogszabály szerint a tilalmat csak akkor lehet feloldani, ha két egymást követő vizsgálat legfeljebb 330/100 ml fekális enterococcus-számot és 900/100 ml Escherichia coli számot eredményez. A lap értesülése szerint az újabb mintavétel már megtörtént, ennek eredménye napokon belül nyilvános lesz.

Kapcsolódó
Kinyitottak a Velencei-tó bezáratott strandjai
Újra lehet fürödni a tóban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik