Mozaik

Akár 600 benzinkút is zárva lehet augusztus 20-án az országban

pixabay
pixabay
Egyénileg döntenek a Független Benzinkutak Szövetségének tagjai, kinyitnak vagy bezárnak augusztus 19-én és 20-án.

A Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) rendkívüli közgyűlése többségi szavazással úgy foglalt állást, hogy a szövetséget alkotó tagvállalatok, vállalkozások egyénileg döntik el, nyitva tartanak-e vagy bezárnak augusztus 19-én és 20-án – közölte az FBSZ kedden az MTI-vel.

Kapcsolódó
Itt a lista az augusztus 20-i balatoni tűzijátékokról
Közel húsz településen megtartják a tűzijátékot.

A szövetség múlt pénteken jelezte, hogy a 48 órás leállási lehetőséggel élve 500-600 benzinkút zárva marad. Az üzemszünetet tiltakozásként hirdették meg, amiért a Mol 50 százalékra csökkentette az FBSZ-hez tartozó vállalkozások benzinkútjainak kiszolgálási volumenét, és nem kapták meg a nekik járó állami támogatást sem.

Kedden az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára bejelentette:

a kormány 18,5 milliárd forintot különített el a kis benzinkutak támogatására. Nobilis Márton hozzátette, hogy a támogatási programjuk már a héten fogadja az igényléseket, az újabb támogatásokhoz a pályázók augusztusban hozzá is juthatnak.

A kis benzinkutak literenként 20 forint vissza nem térítendő állami támogatásra jogosultak.

Keddi közleményében az FBSZ jelezte azt is, hogy a vidéki üzemanyag-ellátás javítása érdekében kezdeményezik a kapcsolatfelvételt a Mol vezetésével.

Ugyanakkor a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) még augusztus 13-án azt közölte, hogy a tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én és 20-án.

A szövetség felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a MÁSZ tagvállalatai által üzemeltetett mintegy ezer töltőállomás nem lesz képes teljes mértékben ellátni a hazai több mint kétezer benzinkút által biztosított üzemanyag-kiskereskedelmi szolgáltatást, ezért kérik a fogyasztókat, hogy a jelzett időszakra tervezett vásárlásaiknál erre legyenek tekintettel.

Kapcsolódó
Egyre több az elektromos töltő az utakon
Sok autós nem várakozik túl sokáig, inkább megkeresi a legközelebbi szabad töltőpontot, ha a kiszemelt töltőállomás foglalt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik