Mozaik

Reneszánszát éli a sártapasztásos házépítés Indiában

facebook / DW Global Ideas
facebook / DW Global Ideas
Sárból, tojásból és cukorból építkeznek.

Indiában újra felfedezték a hagyományos házépítési technikákat – adta hírül a DW Global Ideas bejegyzése.

Kapcsolódó
Hamarosan megépülhet az első nyomtatott vályogház Magyarországon
A technológiai fejlesztések tökéletesítésével 3-5 éven belül megvalósulhat a nagy álom, amely világviszonylatban is az első lehet: 3D-ben nyomtatott vályogház.

Évezredek tapasztalata, hogy a sárból épített házak kímélik a környezetet, és télen melegek, nyáron hűvösek. Indiában évszázadok óta ilyen hagyományos technikával épülnek a házak. Napjainkban a falusiak régi bölcsességét a fiatalabb, klímatudatos generációknak adják át a falvak idős mesterei.

facebook / DW Global Ideas

Az indiai falvakban nem cementből, vagy betonból építik a házfalakat, hanem régóta tojásból, sárból, limeból és pálmacukorból. A helyi alapanyagokból épült hajlékok falai ötrétegű lime tapasszal vannak bevonva, a cukor pedig megszilárdítja a vakolatot.

A természetes építőanyagoknak köszönhető, hogy nyáron kellemesen hűvösek, télen pedig melegek a házak. A városokban ma már nem tudnak ilyen mődszerrel építkezni, helyette természetkárosító és mérgező anyagokat, például cementet használnak. Míg a helyi anyagokból épült házak kevés nyomot hagynak a természetben, addig egy tonna cement előállításához 700 kilogramm Co2 szükséges.

Kapcsolódó
Balatonendréden mindent megtudhatnak a vályogról a jövő mesterei
Egyre nagyobb az érdeklődés az ősi mesterség kulisszatitkai iránt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik