Mozaik

Gyémántot készítettek PET palackokból a rostocki egyetemen

Pixabay
Pixabay
A merész ötlet megosztja a tudósok táborát. A szakemberek szerint mindenképpen megéri elgondolkodni a különleges újrahasznosítási lehetőségen.

Németországban megtalálták a módját, hogy műanyagból gyémántot készítsenek – írta a Science News.

Kapcsolódó
50 nap alatt komposzttá bontja le a műanyagot egy magyar innováció
És közben nem szabadul fel semmilyen káros anyag, például metán.

A Dominik Kraus fizikus vezette kutatócsoportnak a Science Advances folyóiratban megjelent tanulmánya szerint a tudósok extrém körülményeket hoztak létre azért, hogy kristályos szerkezetűvé változtassák a szénhidrogéneket. Ehhez magas nyomás és hőmérséklet mellett nyersanyagként polietilén tereftalátot vagy PET műanyagot használtak.

A Rostocki Egyetem munkatársainak sikerült nanogyémántokat létrehozniuk egyszerű, régi műanyag palackokból. Amikor a Föld légköri nyomásának körülbelül egymilliószorosára préselik és több ezer Celsius-fokra hevítik, a polietilén-tereftalát vagy PET nanogyémántokat képez.

sciencenews.org/HZDR BLAUROCK

A kutatás során a szakemberek lézerrel kísérleteztek műanyag mintákon. Minden lézerrobbanás lökéshullámot küldött a műanyagon keresztül, növelve a nyomást és a hőmérsékletet. Az anyagot röntgensugár-kitörésekkel vizsgálva kiderült, hogy nanogyémántok keletkeztek.

Az élelmiszer- és italcsomagolásban általánosan használt PET nemcsak hidrogént és szenet, hanem oxigént is tartalmaz. A kísérletek eredményei arra utalnak, hogy az oxigén segíti a gyémántképződést. „Az oxigén kiszívja a hidrogént”, és szenet hagy maga után, amely aztán gyémántot képezhet.

Az újrahasznosított nanogyémántok könnyebben testreszabhatók bizonyos felhasználási célokra, például olyan hibás gyémántból készült kvantumeszközökhöz, amelyekben nitrogénatomok helyettesítik a szénatomok egy részét.

Kapcsolódó
Beteggé teheti az embert a műanyag mikrorészecske
A műanyag nemcsak a környezetet, de az emberi szervezetet is veszélyezteti.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik