Mozaik

Magyarországon is átsuhant a napelemes pillangó

solarbutterfly.org
solarbutterfly.org
A Solar Butterfly Genfből indult, majd Észak-Európa országainak érintésével érkezett Magyarországra. Louis Palmer tervei szerint 2025-ben Párizsban fejezi be útját, éppen a klímaegyezmény aláírásának tizedik évfordulóján.

Néhány napja Magyarország útjain egy különleges autó bukkant fel, a Solar Butterfly – írta greendex.

Kapcsolódó

A „Solar Butterfly” , a „napelemes pillangó” projekt egy magyar származású svájci feltaláló Louis Palmer ötlete volt. A környezetvédő nem mindennapi világ körüli útra indult, melynek során Magyarországot is érinti, Budapest mellett Százhalombattát, Győrt és Veszprémet is meglátogatta. A svájci mérnök-környezetvédő célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás ellen hogyan lehet hatékonyabban fellépni.

solarbutterfly.org

A „napelemes pillangó” 30 négyzetméter alapterületű, kis konyha és zuhanyzó is van benne. A különös jármű borítása óceánokból összegyűjtött PET-palackok újrahasznosításával készült.

Az autó külsejét 80 négyzetméternyi LONGi-napelem borítja be, ami ellátja a lakókocsi áramszükségletét, de a legnagyobb részben a járműnek termeli az elektromosságot. Mindezt 100%-ig megújuló energiaforrásból.

Louis Palmer azt tűzte ki célul, hogy három év alatt az autóval és a rákapcsolt mobil energiaforrással megkerüli a Földet. A következő hónapokban Dél-Európában, majd jövő tavasszal Észak- és Dél-Amerikában folytatódik a három évesre tervezett kalandos utazás.

A feltaláló egyébként 2007-2008 között egy másik, kisebb napelemes autóval már bejárta a földgolyót.

Kapcsolódó
Jeget olvaszt és áramot fejleszt az új okosút
A 200 négyzetméteres szakasz egy négytagú család egy éves áramfogyasztását termeli ki.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik