Mozaik

Lecsökkentették a Pick szalámi karbonlábnyomát a Műegyetemen

Pixabay
Pixabay
A BME Gépészmérnöki Karának munkatársai hatékonyabb technológiát dolgoztak ki, amellyel csökkenthető a károsanyag kibocsátás.

A minőséget és az energiahatékonyságot is javító technológiát dolgoztak ki a Pick Szeged Zrt. és a Műegyetem kutatói – írta az MTI. Az új műszaki megoldás során egy algoritmus segíti a szalámik érlelési folyamatának megtervezését és nyomon követését.

Kapcsolódó
Az egészséges és boldog élet záloga lehet a magyar zöldségszalámi
Azt mondják, nemsokára ott lóg majd a téliszalámi mellett a polcokon.

A szalámigyártás sarkallatos pontja az érlelés. A közel három hónapos érlelési ciklus során úgy kell a hőmérsékletet, a páratartalmat és a légsebességet szabályozni, hogy a termékek tömegfogyása ideális legyen, és a szalámi felületén kialakított, a termék egyedi ízvilágáért felelős penészréteg számára is biztosítható legyen a megfelelő élettér. Emellett figyelmet kell fordítani a felhasznált hűtési, fűtési és villamos energia minimalizálására is.

Pixabay

Az új eljárással az első érlelési ciklusban az értékcsökkent termékek számának jelentős esése mellett az energiafelhasználás 19 százalékkal mérséklődött. A kutatók szerint a későbbiekben “finomhangolással” tovább csökkenthető ez az érték.

A Műegyetem kutatói elkészítették a szegedi szalámi termodinamikai modelljét, amely átlagosan 1 százalékos pontossággal becsüli a kamrában érlelt termékek tömegfogyását. A speciális igények és körülmények miatt a kutatók több mint 100 hőmérséklet- és páratartalom mérőt, 35 nagy pontosságú tömegmérőt, valamint 40 légsebesség mérőt is készítettek.

Kapcsolódó
Kolbászt készít, sonkát füstöl és savanyít is a zagyvarónai konyhatündér
Nem nagyüzemben csinálja, de ami otthon szükséges, abból nincs hiány.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik