Mozaik

Hiába az eső, lesújtóan alacsony a Balaton vízszintje

Az eső ellenére is csökkent a Balaton vízszintje: a helyzet még nem éri el a történelmi, 37 centis vízállást, de így is drámai látványt nyújt, számolt be róla a sonline.hu.

A lap a vizugy.hu adataira hivatkozva azt írja, jelenleg 69 centiméter a Balaton vízállása, a siófoki vízmércénél hétfőn 72 centimétert mértek, ami még az augusztus végi 78 centiméterhez képest is jelentős csökkenés.

A jelenség azért is érdekes, mert az elmúlt egy hónapban közel 100 mm eső esett a Balaton térségében, de ennek dacára is kilátszanak homokszigetek a part közelében a vízből Balatonlellén és Bogláron.

Van, ahol úgy visszahúzódott a víz, hogy az iszapban áll a vitorlás és a lejárótól csak a cuppogó iszapon keresztül sétálva lehetne eljutni a vízig, ha fürdésre alkalmas lenne a Balaton hőmérséklete.

Emlékeztetnek, a nyáron arra is volt példa az alacsony vízállás miatt, hogy egy vízbe tervezett koncertet a déliről az északi partra tettek át, ugyanis a víziszínpad nem lett volna biztonságos ilyen kevés vízben.

A tó vízszintje drámaian alakul a szakemberek szerint, de várhatóan a következő hetekben az évszaknak megfelelően számíthatunk utánpótlásra csapadék formájában.

Kapcsolódó
Megválasztják a Balaton legszebb házát
Három kategóriában lehet pályázni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik