Mozaik

Kisebb méretű, de kiváló minőségű idén a dió

pixabay.com
pixabay.com
Drágulás itt is várható, drágábban sül ki majd a bejgli.

Augusztus végén elindult a rázógép a Lengyeltótiban, Közép-Európa egyik legnagyobb dióültetvényén. A 220 hektáros ültetvény feléről szedik fel most a diót. Az előrejelzések szerint közepes termés várható: apróbbak a szemek az aszály miatt, de a minőséggel nincs probléma, írja a sonline.hu.

Kapcsolódó
Így csalható tőrbe a kertek réme, a dióburok-fúrólégy
Hazánkban 2011 őszén azonosították első ízben Sopron környékén.

A dió betakarításáben évek óta idénymunkások segítenek. Ők gereblyével a sorok közepére húzzák a diót, majd egy gép felsöpri a termést. Ezután a dió a helyi feldolgozóba kerül.

Szerencsére légi permetezéssel sikeresen tudtunk védekezni a dióburok-fúrólégy ellen, viszont az aszály miatt apróbb a termés, közepes évre számítunk. A héjas tóti dió egy részét külföldre adjuk el, szállítunk belőle Németországba, Ausztriába és Szlovákiába is. Idén az egyik multiáruházban is kaptahó lesz a termés, és helyben is értékesítünk

– mondta el Kovács Amelita, a Juglans Hungária Kft. ügyvezetője.

A jelentősen emelkedő költségek miatt átlagosan 10%-kal magasabb lesz a dió beszerzési ára, de a kereskedők ezen még emelhetnek.

Az idei termés hamarosan megjelenik a piacokon, de az igazi diófelvásárlás a karácsony előtti időszakra jellemző. Az biztos, hogy a bejgli az idén drágábban sül majd.

Kapcsolódó
7 tény, miért az egyik legegészségesebb gyümölcs a dió
Annak ellenére, hogy a diónak magas a zsírtartalma, számos lenyűgöző előnye van fogyasztásának.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik