Mozaik

Vikunyacsikó és alpaka bébik születtek Szegeden

Szegedi Vadaspark
Szegedi Vadaspark
A vikunyát Szegeden a fajmentő tenyészprogram keretében tartják, így természetvédelmi jelentősége is van a jeles eseménynek.

Két alpaka- (Vicugna pacos) és egy vikunyacsikó (Vicugna vicugna) született szeptemberben a Szegedi Vadasparkban – tájékoztatta az MTI-t Veprik Róbert intézményvezető.

Kapcsolódó
Három lámaféle is született a szegedi vadasparkban
Nem először születnek csikók, de az ritka, hogy szinte egyszerre szülessen három családban is utód: egy-egy vikunya, guanakó és alpaka.

A tevefélék Észak-Amerikában fejlődtek ki, onnan terjedtek el az Óvilágban és Dél-Amerikában. Közös bennük, hogy rendkívül jól tűrik a szárazságot, igénytelenek és kiváló minőségű szőrüknek köszönhetően a szélsőséges hideget és meleget egyaránt jól viselik. Az alpaka és a vikunya között leszármazási kapcsolat is fennáll, az alpakák ősei ugyanúgy a vad guanakók (Lama guanicoe), mint a lámákéi (Lama glama).

Szegedi Vadaspark

A Szegedi Vadasparkban élő tevefélék csikói fejletten, szinte futásra készen születtek. A fiatalok szépen cseperednek a szülőcsapatukban, így a látogatók is megtekinthetik őket.A vikunya az Andok 3500-5500 méter magasságban elterülő füves, kavicsos területeinek lakója. A kisebb 5-15 nőstényből álló csoportokat egy hím vezeti, a magányos csődörök pedig agglegénycsapatokba verődnek. A vikunyát a Dél-Amerikát meghódító európaiak csaknem kipusztították. A fokozott védelemnek köszönhetően megmenekült az eltűnéstől.

Szegedi Vadaspark

Az alpaka gyapja igen jó minőségű, finom, a legtöbbet Peruban termelik. Az állatot kétévente nyírják, egyszerre 2,5-3 kilogramm gyapjút ad. Dél-Amerikában húsát, bőrét és tejét is hasznosítják, de egyre kedveltebb háziállattá válik Észak-Amerikában és Európában is.

Kapcsolódó
Így játssza ki a világ leghasztalanabb kerítését a tüneményes alpaka
Némi hezitálás után a szabadság útjára lépett az aranyos állat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik