Mozaik

Megviselte a nyári aszály a mezei nyulakat

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Jelentősen csökkent a szaporulat, elsősorban az apróvadaknál.

Az aszály miatt tömeges elhullást nem észleltek a vadgazdálkodók az általuk kezelt állományban, ugyanakkor észrevehetően csökkent a felnevelt szaporulat, elsősorban az apróvad, így a mezei nyúl esetében – közölte a Heollal Kovács István János Országos Magyar Vadászkamara Heves megyei területi szervezetének titkára.

A vadak vízigényét mesterséges itatással és lédús takarmány kihelyezéssel igyekeztek kielégíteni a vízhiányos időszakban.

A szakember elmondta azt is, hogy az árak emelkedése sajnos ezen a területen is jelentős volt. Mivel rossz minőségű terményt a vaddal sem etetnek meg, kizárólag a takarmány minőségűeket, így a vadgazdálkodók is a megemelkedett árú takarmányhoz jutnak hozzá. Ehhez hozzáadódik a dráguló üzemanyagár is, mivel a vadak részére nem egy telepen, hanem a vadászterületen szétszórva juttatják ki az élelmet. Így az állatok takarmányozási költségei is a többszörösére nőttek az elmúlt évekhez képest.

A megnövekedett kiadásokat a rendelkezésre álló bevételekből oldják meg. Amennyiben ez nem elegendő, akkor az egyesületi tagdíj emelésével, vagy egyszeri tagi hozzájárulással biztosít a vadásztársulat plusz forrást

– hangsúlyozta a kamarai titkár.

Kapcsolódó
1266 gímszarvasbikát lőttek ki ősszel Zalában
Mexikói, belga, orosz, német, osztrák, svájci és amerikai vadászok is eljöttek a zalai vadászterületekre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik