Mozaik

Macskát zsákmányolt egy róka vacsorára Tatabányán

Getty Images
Getty Images

Macskát fogott egy róka Tatabánya kertvárosi részén október 17-én, hétfőn este valamivel 8 óra után. Az esetről videó is készült, ezt a kemma.hu tette közzé.

A lap cikkében emlékeztet, sokan úgy tudják, csak a veszett rókák „mennek be” lakott területre, ez azonban egyáltalán nem igaz.

A róka életmódja és táplálkozása remekül alkalmazkodott az emberi környezethez. A településeken állandóan rendelkezésre álló rágcsálófajok a róka fő zsákmányállatai, de a nem megfelelően tárolt hulladék, és a macskáknak kitett eledel is biztosabb, kényelmesebb táplálékforrás a számára, mint amit az erdőn-mezőn képes megszerezni magának.

Mint fogalmaznak, a róka képes megszokni az ember közelségét és félelem nélkül mozogni az utcákon és kertekben. Önmagában tehát az, hogy rókát látunk lakott területen, nem azonosítható azzal, hogy az állat veszett volna.

Ha rókával találkozunk, kellő távolságból hívjuk fel magunkra a figyelmet például tapssal, kiáltással, majd adjunk az állatnak esélyt, hogy elmenjen. Az egészséges róka, ha nem is esik kétségbe az ember látványától, de biztos, hogy igyekszik elkerülni a közeli találkozást.

Ha az állat nappal is az ember közelébe megy, sőt, a félelem jelei nélkül hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy akár megfogni, esetleg embert vagy háziállatot támad meg, már gyanakodhatunk veszettségre. Ilyen esetben a helyi hatósági állatorvost kell értesíteni, vagy a NÉBIH 80/263-244-es Zöld Számán, illetve a zoldszam@nebih.gov.hu e-mail címen lehet bejelentést tenni.

Kapcsolódó
Vadászó vadmacskát fotóztak a Balatonnál
A nádasba repülő énekesmadarak keltette zajra, vadászösztönét követve utánuk ugrott.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik