Mozaik

Kritikusan veszélyeztetett madarakat észleltek Magyarországon

Szilágyi Attila / HNPI Természetvédelmi Őrszolgálat
Szilágyi Attila / HNPI Természetvédelmi Őrszolgálat

Különleges ornitológiai élményben volt része a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak a múlt héten, hiszen ritka vándorokat figyelhettek meg a vizes élőhelyeken az elmúlt hetekben.

A park honlapján megjelent írás szerint az októberi vonulásuk csúcsán a Kárpát-medencébe özönlő bíbicekkel (Vanellus vanellus) olykor olyan közép-és nyugat ázsiai sztyeppékről származó rokon fajok is érkeznek, mint például a fekete fejmintázatáról és fekete-fehér-barna szárnymintázatáról felismerhető lilebíbic (Vanellus gregarius).

Ez a partimadár-faj jellemzően a közép-ázsiai sztyeppék fészkelő faja, a telet Afrikában, illetve Indiában tölti, alkalmanként Európa keleti országain is átutazik, így Magyarországra is eljut.

Szilágyi Attila / HNPI Természetvédelmi Őrszolgálat

A közelmúltban a HNPI működési területének több pontján is kerültek elő a lilebíbic példányai, hiszen először október 7-én figyeltek meg egy példányt Hortobágyon, a Csécsi-halastavak egyik csapolásán. Múlt héten a Kenderes melletti Telekhalmi-halastavakon, később a Berettyóújfalu melletti Andaházi-élőhely rekonstrukción bukkant fel kettő, illetve egy példány, szintén bíbicek társaságában.

A lilebíbic egy kritikusan veszélyeztetett madárfaj, világállománya 11 200 példány körül mozog. Veszélyeztetettsége hátterében fészkelő-és táplálkozóhelyeinek folyamatos és drasztikus csökkenése, a vonuló-és telelőterületein található vizes élőhelyek leromlása és az illegális vadászat áll.

Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

Kapcsolódó
Igazi madárritkaság tűnt fel a Begécsi-halastavakon
Eddig mindössze tízszer bukkant fel hazánkban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik