Mozaik

Az északi sarkkörön túlról repült Vácig egy énekesmadár

Dénes János
Dénes János

Egy sarkkörön túl gyűrűzött nádi sármányt fogtak vissza Vác közelében október 23-án. Ez az első norvég gyűrűs példány, ami Magyarországon megkerült, írja közleményében a Magyar Madártani Egyesület.

A visszafogott madarat Norvégia legészakibb részén, a Porsanger-fjord partvidékén jelölték idén, szeptember 23-án. Jelenleg ez a legészakibb gyűrűs  énekesmadár, ami megkerült Magyarországon.

MME

Mint írják, Magyarországon korábban 136 külföldi gyűrűs nádi sármány került meg, a legtöbbet Olaszországban gyűrűzték (36 példány). A Kárpát-medencén túlról ezen kívül Csehországban (12 pld.), Észtországban (3 pld.), Fehéroroszországban (2 pld.), Finnországban (11 pld.), Görögországban, Németországban (7 pld.), Litvániában, Oroszországban (2 pld.), Svédországban (3 pld.) és Ukrajnában gyűrűzött nádi sármányok kerültek meg korábban Magyarországon.

Itthon eddig közel 90 ezer nádi sármányt gyűrűztek, amelyek közül 175 példány került meg eddig külföldön, a legtöbb hazánktól délnyugati irányban, a telelő területeken.

A nádi sármány hazánkban a leggyakoribb sármányféle. Verébszerű alkata és színezete miatt a népi neve „nádi veréb”. Eurázsia mérsékelt övezetében széles sávban elterjedt, fűzbokrokkal övezett nádasok gyakori fészkelője. Az észak-európai állományok a Földközi-tenger partvidékéig vonulnak. Ezalatt a Kárpát-medencébe is nagy tömegben érkeznek vagy vonulnak át. A hazai fészkelő állomány leginkább állandó, de keményebb teleken a madarak nagy része délebbre húzódik.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik