Mozaik

Heves megyei család kertjéből érkezik az ország karácsonyfája

Közel 19 méter magas fa díszíti a Kossuth teret.

Mintegy 18 méter magas, 70 centiméteres törzsátmérőjű, 6-8 tonnás ezüstfenyő érkezik hétfőn a Kossuth térre, a fenyő a Heves megyei Apc egyik családi házának kertjét díszítette – tájékoztatta az ország karácsonyfájáról az Országgyűlés Sajtóirodája az MTI-t.

A fenyőfát hétfőn állítják fel.

A fenyőfa a katasztrófavédelem szakembereinek, a honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével érkezik meg a Kossuth térre. Egyúttal kérték a közlekedők megértését és türelmét a fenyőfa szállításakor esetlegesen előforduló várakozás és korlátozás miatt.

A Kossuth tér megújulásakor a tervezők már számoltak a fa elhelyezésével, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a délnyugati oldalon, amely a hatalmas fát a kialakított hevedercsatlakozókkal erős szélben is képes biztosan tartani.

A fenyőfát egy 130 centiméter magas, 103 centiméter széles, 36 centiméter mély, háromdimenziós hatású, 25 kilogramm súlyú, nyolcágú csillag alakú, meleg fehér fényű, energiatakarékos LED-fénnyel világító csúcsdísz ékesíti. Emellett 2500 folyóméter fényfüzér, benne 16000 energiatakarékos színes LED-izzó fogja díszíteni a karácsonyfát.

Idén a nemzet Betleheme – ahogyan a készítők elnevezték – Kisgyőrből érkezik, embernagyságú fából faragott figurákból áll.

Az ország karácsonyfája adventtől vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret, lebontását követően a faanyagot – tűzifaként – rászorulóknak ajánlja fel az Országgyűlés Hivatala. (MTI)

Kapcsolódó
Évi 300 ezer tonna oxigént kapunk a karácsonyfatermelőktől
A hazai fenyőknél a szakértő szerint 15-20 százalékos áremelkedésre lehet számítani idén.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik