Mozaik

Pontosították a rövid szőrű vizslák fajtaprofilját

Pixabay
Pixabay
Törzskönyv nélkül is egyértelműen megállapítható az egyedek fajtisztasága.

Elkészült a rövidszőrű magyar vizsla genetikai fajtaprofilja – írta az MTI.

A kutyatenyésztésben gyakran kérdéses, hogy egy törzskönyvvel nem rendelkező kutyus egyértelműen egy adott fajtához tartozik-e. Az újabb kutatásnak köszönhetően lehetségessé válik az egyes egyedek genetikai fajtatisztaságának bizonyítása vagy kizárása.

Az egyik legkorszerűbb genetikai eljárás, az SNP-chip technika segítségével hozzávetőleg 240 ezer pontot lehet egyszerre jellemezni egy kutya DNS-éből. A módszer nagyfelbontású egyedi mintázatot ad az egyed kromoszómáiról.

Ha az adott fajtából sok egyedet vizsgálnak meg, akkor a fajtára jellemző mintázatot is ki lehet mutatni, ennek segítségével pedig eldönthető, hogy melyik kutya tartozhat a fajtába és melyik nem. Ezt nevezik genetikai fajtaprofilnak.

Wikipedia

Az Agrárminisztérium már évekkel ezelőtt célfeladatként jelölte meg kilenc magyar kutyafajta (puli, pumi, mudi, kuvasz, komondor, rövid- és drótszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó és magyar agár) genetikai vizsgálatát.

A fajtabesorolás úgy történik, hogy a rövidszőrű magyar vizsla egyedekből álló referenciapopulációhoz viszonyítanak minden, a fajtába újonnan besorolandó állatot. Az újonnan kifejlesztett módszert a kutatók tesztelni fogják nemcsak a magyar kutyafajták, hanem egyéb állatfajok esetében is.

Kapcsolódó
Segítőtárs a vadászatban a szeretni való vizsla
A faj ma már nemzeti kincseink között szerepel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik