Mozaik

Történelmi tájakon turnéznak karácsonyig a skót rénszarvasok

Facebook/ The Cairngorm Reindeer Herd
Facebook/ The Cairngorm Reindeer Herd
Az idén fehér borjak is születtek, Vanilla, Mr Whippy és 99 nyáron jöttek a világra és a csorda többi tagjával járják a Skót-felföldet.

A 150 rénszarvasból álló csorda az Egyesült Királyság egyetlen szabadon élő állománya. A Skót-felföld szívében található Cairngorms Nemzeti Parkban élnek, itt ugyanis a havas, sarkvidéki viszonyok kedvezőek a számukra – írta meg a nationalworld.com.

Az első rénszarvast 1952-ben Mikel Utsi és felesége, Dr. Ethel Lindgren hozták be Svédországból kísérleti jelleggel.

A Cairngorms park ideális a rénszarvasok számára. A hegyvidék középső részén helyezkedünk el, így kontinentálisabb éghajlatunk van. Ezen a tájon gyakoribbak a hideg, havas, sarkvidéki téli viszonyok, amelyek a legjobb növényzetet biztosítják az állatok számára

– mondta el Tilly Smith, az állományt gondozó Cairngorm Rénszarvas Központ tulajdonosa.

Facebook/ The Cairngorm Reindeer Herd

A fehér rénszarvas igen ritka, mindössze a populációjának az egy százaléka. Egy genetikai mutáció okozza a pigmenthiányos állapotot, amit leucizmusnak neveznek és bármely állatfajnál előfordulhat, de sokkal gyakoribb, hogy a testnek csak egy részén jelentkezik a pigmenthiány.

A Cairngorm Rénszarvas Központ egész évben fogad látogatókat, szervezett túrákat is tartanak, persze akkor, ha megtalálják a csordát, ami nem mindig egyszerű feladat a nemzeti park hatalmas területén.

Facebook/ The Cairngorm Reindeer Herd

A karácsonyi turné során a rénszarvasok csak néhány hetet töltenek a parktól távol, így minden állatnak lesz ideje emberekkel találkozni és pihenni is.

Kapcsolódó
Rénszarvasok között mesés a tél a hó és fagy birodalmában
Ilyen, amikor gyerekkorunk álma a szemünk előtt kel életre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik