Mozaik

Öten kapták meg idén a “Zöld Nobel-díjat”

earthshotprize.org
earthshotprize.org
Sokat tesznek a Föld jövőjéért.

Kihirdették az idei Zöld Nobel-díjasokat – írta a Qubit.

Sir David Attenborough és Vilmos herceg 50 millió fontos alapjából 2030-ig minden évben öt-öt innovatív zöld projektet támogatnak. Az öt kategóriában kiosztott díjakat ebben az évben Bostonban adták át.

Az Earthshot Prize a környezetvédelem Nobel-díja, 2022-ben második alkalommal adták át az 1-1 millió fonttal járó elismeréseket. Idén egy kenyai, egy indiai, egy ausztrál, egy brit és egy ománi projekt eredményességét jutalmazták.

earthshotprize.org

1. kategória: Védjük meg és állítsuk helyre a környezetet!

A világ 570 millió mezőgazdasági egységének több mint 80 százaléka két hektárnál kisebb. Ezek a kisgazdaságok állítják elő a világ élelmiszereinek egyharmadát. Ugyanakkor az ezeket művelő gazdák a bolygó legszegényebb és a klímaváltozás által leginkább érintett területein élnek. Indiában 100 millió kisbirtokos gazda él, akinek az idei heves és korán kezdődő hőhullám jelentősen megnehezítette az életét. A Kheyti nevű indiai startup Greenhouse-in-a-Box nevű termékét a kisgazdaságokban termesztett növényekre tervezték, hogy védelmet nyújtson a kiszámíthatatlan időjárás és a pusztító kártevők ellen.

earthshotprize.org

2. kategória: Tisztítsuk meg a levegőt!

Charlot Magayi a kenyai Nairobi egyik legnagyobb nyomornegyedében, Mukuruban nőtt fel, és faszénnel kereskedett. A faszén égetése súlyos krnyezetvédelmi és egészségügyi kockázatot jelent, ezek kiküszöbölésére keresett megoldást Magayi. 2017-ben megalapította a Mukuru Clean Stoves nevű vállalkozását, amely a szilárd tüzelőanyagok helyett faszénből, fából és cukornádból feldolgozott biomasszát égető tűzhelyeket készít. A mindössze 10 dollárba kerülő tűzhellyel a kenyai férfi a tüzelőanyagok költségeit a felére csökkentette.

earthshotprize.org

3. kategória: Élesszük újjá az óceánokat!

Az ausztráliai Queensland állam partjainál fekvő Nagy-korallzátony védelmében nagy szerepet játszanak az őslakos vadőrök, akiknek mindössze 20 százalékba képviseli a gyengébbik nemet, ezért a Queenslandi Őslakos Nők Vadőrhálózata az elmúlt négy évben az arányok kiegyenlítésén dolgozott. A program keretében több mint hatvan nőt képzetek ki, akik tudásuk megosztásával, történeteik elmesélésével új természetvédelmi megközelítéseket ösztönöztek.

earthshotprize.org

4. kategória: Építsünk egy hulladékmentes világot!

A műanyaghulladék okozta globális probléma jól ismert: a valaha gyártott össze műanyagnak mindössze 9 százalékát hasznosították újra, 12 százalékát elégették, a többi viszont szemétlerakókban hever, vagy az óceánba került. Kézenfekvő megoldást kínál a londoni székhelyű Notpla nevű startup. A Notpla biológiailag lebomló műanyagot készít hínárból, amit számos csomagolóanyag előállítására fel lehet használni: buborék formájában folyadékok tárolására, bevonatként ételes edényeknél, papír formájában pedig a kozmetikai és divatiparban hasznosítható.

earthshotprize.org

5. kategória: Állítsuk helyre az éghajlatot!

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló technológiák megvalósítása hatalmas kihívást jelent. Egy ománi startup, a 44.01 a peridotit nevű kőzetben köti meg a szén-dioxidot. Omán mellett Európában és Amerikában is nagy mennyiségben megtalálható a peridotit, melynek ásványosodása természetes úton sok évbe telhet, ezért a 44.01 úgy gyorsítja fel a folyamatot, hogy szénsavas vizet pumpál a föld alatt mélyen található peridotit rétegekbe. A startup első projektje 2024-ig évente 1000 tonna, helyben begyűjtött szén-dioxidot ásványosít.

Kapcsolódó
Először adták át a környezetvédelem Nobel-díjait
A következő tíz év "döntő évtized" lesz a bolygó számára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik