Mozaik

Hideg tengervízzel fűtik majd a lakásokat Finnországban

Pixabay
Pixabay
A cél a karbonsemlegesség.

Forradalmi fűtési megoldással kísérleteznek Helsinkiben – írta a G7.

A finn főváros megújuló energiaforrások után kutat, hogy csökkentse függését az importált fosszilis energiahordozóktól. Helsinkiben egy karbonsemleges fűtőrendszerrel kísérleteznek, ami a Balti-tenger mélyéről érkező 2 Celsius-fokos vizből állítja elő a hőt.

A finn főváros közelében egy alagút segítségével mindig azonos hőfokú vizet továbbítanak a tengerfenék közeléből. A földalatti szivattyúrendszereken keresztül érkező víz a tervek szerint annyi hőt termel majd, hogy a főváros lakásainak 40 százalékát el tudná látni fűtéssel.

Pixabay

A helyi energiavállalat nukleáris és megújuló energiával működtetné a hőszivattyúkat. A vízgyűjtő alagút mintegy 17 kilométer hosszú lesz, és mielőtt a vizet visszaengedik a tengerbe, másfél fokot vonnak ki belőle, majd ezt az energiát és a hőszivattyús rendszert használják arra, hogy elérjék a 80-90 fokot.

Helsinki házainak fűtésére ma még olyan rendszereket használnak, amelyek kőolajból és gázból állítanak elő hőenergiát. A fosszilis energiára épülő rendszer lecserélése és a tengervíz-erőmű beüzemelése lenne a kulcsa annak, hogy Helsinki elérje 2030-ra a karbonsemlegességet.

Kapcsolódó
Így lehet néhány fokkal több a lakásban fűtés nélkül
Hogyan lehet megakadályozni, hogy betóduljon a hideg, és több fokkal lehűtse a lakást? Van megoldás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik