Mozaik

Már épül a világ leghosszabb víz alatti alagútja

facebook/femern/a/s
facebook/femern/a/s
A környezetvédők féltik a gazdag ökoszisztémát.

A világ leghosszabb víz alatti alagútja épül Európában – írta a Euronews.

Kapcsolódó
60 méter hosszú üvegalagutat építenek a tengerbe Horvátországban
A tengerszint alá, 18 méter mélységbe kalauzolja el a turistákat.

A több mint 18 kilométer hosszú Fehmarnbelt-alagút – a világ leghosszabb víz alatti vasúti és közúti alagútja – Németország és Dánia között épül, a tenger alatt. Az 1,1 milliárd eurós dániai óriásprojekt az Európai Bizottság Ten-T programjának része, amely a kontinens közlekedési kapcsolatainak és összeköttetéseinek megerősítésére összpontosít.

Pixabay

Az alagút megépítése része a Skandinávia és a Földközi-tengeri térség közti folyosónak ami a finn-orosz határtól a máltai Valettáig tart. A dániai Rodby és a németországi Puttgarden közti megaalagút a tervek szerint 2029-re készülhet el.

Megvalósulása esetén a Hamburg és Koppenhága közötti vasúti utazás 4,5 órásról 2,5 órásra csökken, és lehetővé teszi, hogy a vonatjáratok a dán határon túl Svédországba, Norvégiába és Finnországba is eljussanak. Az alagút gyorsabb és zöldebb közlekedést biztosít majd Európa északi részén.

Helyi környezetvédők ugyanakkor többször tiltakoztak az építkezés ellen, attól félnek, hogy az EU védelem alatt álló, Balti-tengeri terület, a zátonyok és homokszigetek sokszínű élővilága végzetesen károsodhat. Fehmarn szigetének barna delfinjeit is veszélyeztetik a munkák, melyek hihetetlen méretűek, az építkezés során mintegy 50 millió köbméter homok és földet kell majd kikotorni az öbölből.

Kapcsolódó
Mesébe illő tenger alatti körforgalmat adtak át a Feröer-szigeteken
Ez az észak-atlanti térség első tenger alatti körforgalma.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik