Mozaik

Dániában van egy hely, ahol két tenger találkozása közt sétálhatunk

Térdig gázolhatunk a természeti csodában Grenen homokos tengerpartján.

A dániai Skagentől északra húzódó, keskeny félszigeten az Északi-tenger és a Balti-tenger vize keveredik egymással – írta a theculturetrip.com.

Eltörölnék az időt egy 300 fős norvég szigeten
Nyáron 69 napig nem megy le a nap, így nekik teljesen mindegy, hányat mutat az óra.

Dánia területének legnagyobb része a tekintélyes méretű Jütland-félszigeten fekszik. A félsziget csücskén az ország legészakibb városa, Skagen mellett egy négy kilométer hosszúságú homokpad vonzza a turistákat évtizedek óta a helyre. Az északi ország partja több kisebb-nagyobb sziget mellett láthatatlan zátonyok ezreiről nevezetes a hajósok körében, rengeteg vitorlás kapott léket Dánia és Norvégia tengeri határán.

Grenen – Fotó: flickr.com

Grenen területén az Északi-tengerbe áramló Skagerrak, és a Kattegat, amely a Balti-tengerbe áramlik, közvetlenül a lábunk alatt találkozik egymással: nyugatról az Északi-tenger, keletről a Balti-tenger vize hullámzik.

Grenen elkeskenyedő végén sétálva megtapasztalhatjuk milyen érzés, amikor két tenger vize egyszerre mossa bokánkat, miközben a túlparton, távolabb fekvő svéd nagyváros, Göteborg sziluettjében gyönyörködünk.

A félsziget bővelkedik látnivalókban – Fotó: flickr.com

Skagen városa, és Grenen nemcsak a páratlan földrajzi jelenség miatt népszerű, a félsziget két oldalán elnyúló, homokos tengerpartokon sok más látnivaló csábítja a turistákat. Ritka, védett madarak ezrei mellett, fókákban, orkákban, delfinekben és tekintélyes méretű bálnákban gyönyörködhet a távcsövekkel felszerelkezett látogató.

A vadregényes Grenen – Fotó: flickr.com

A tudósok évtizedek óta kutatják, hogyan változik, formálódik Grenen területe a tenger munkájának köszönhetően, méréseik szerint az elmúlt 100 év alatt a zátony területe egy kilométerrel nőtt északkeleti irányba.

Egyedül él a gyönyörű és vad norvég szigeten
Varázslatos fjordok között bújik meg a kis sziget.

Kiemelt kép: Marcus Hansson / Flickr

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik