Mozaik

Németországban már hidrogénhajtású vonatok suhannak

alstom.com
alstom.com
A cél a kibocsátásmentes közlekedés.

Németországban álltak forgalomba a világ első hidrogénvonatai – írta az Energiaválasztó Hírek.

Kapcsolódó
Tiszta levegőt állítanak elő különleges vasúti kocsikkal
A folyamatokat a fedélzeten előállított, fenntartható energiaforrásokkal működtetik.

Csak gőzt és kondenzvizet bocsát ki a világ első, teljes mértékben hidrogén-meghajtású vonata, miközben hangtalanul suhan a síneken. A tesztidőszak végeztével a közelmúltban menetrend szerint elindultak az első ilyen szerelvények Németországban.

Tíz éve határozta el a német Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG) vasúttársaság, hogy alternatívát keresnek a dízelvonatok kiváltására. Az Alstom által gyártott, 100 százalékban hidrogénnel meghajtott Coradia iLin vonatok a napokban forgalomba állhattak egy alsó-szászországi vasútvonalon.

alstom.com

Összesen 14 üzemanyagcellás szerelvény suhan szinte hangtalanul a síneken, miközben csak gőzt és kondenzvizet bocsátanak ki. Hatótávolságuk 1000 kilométer, így egy töltéssel egész nap tudnak közlekedni.

Az egyik legfontosabb cél, amit a fenntartható jövő érdekében el kell érni, az a kibocsátásmentes közlekedés. A világ első hidrogénvonatának megalkotása is ezt a törekvést tükrözi, a környezetbarát szerelvények fokozatosan váltják majd ki a dízelüzemű vonatokat.

Az Alstom további három helyszínre is fog szállítani az új vonatokból, a közeljövőben Frankfurtban, Olaszország lombardiai régiójában, valamint Franciaországban is nulla kibocsátású, hidrogén üzemanyagcellás motorvonatok suhannak majd.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik