Kertünk-Portánk

Így lehet néhány fokkal több a lakásban fűtés nélkül

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Hogyan lehet megakadályozni, hogy betóduljon a hideg, és több fokkal lehűtse a lakást? Van megoldás.

Ahogy beköszönt az ősz, egyre több réteg ruha kerül az emberekre – nem csak az utcán, de otthon is.

Rengeteg az olyan öreg ház vagy lakás, ahol nincsen jó szigetelés, ezekben kellemetlen hűvös légáramlatokkal  szembesülhetnek a lakók. Bizony gyakran előfordul, hogy bokatájékon süvít be a hideg, vagy azt látják, hogy mozog a függöny, pedig nincs is nyitva az ablak, mert mindenhol huzat van.

Kapcsolódó
Mindentudó a vidéki élethez: Falura költözők kézikönyve
Ön eljátszott már a gondolattal, hogy szívesen maga mögött hagyná a várost, és falura költözne?

De mit lehet tenni, ha nincsen lehetőség ajtó vagy ablakcserére? Hogyan lehet megakadályozni, hogy betóduljon a hideg, és több fokkal lehűtse a lakást?

Segíthet nagyanyáink módszere

Régi, de jól bevált szokás a hidegebb napok idején, hogy plusz egy réteget tesznek a lakók az ajtó elé. Ezt meg lehet oldani egy vastag függönnyel, de sokan használnak plédet is. A lényeg, hogy olyan vastag legyen az anyag, hogy ne lehessen átvilágítani rajta zseblámpával. Nem kell más, csak egy függönykarnis az ajtó fölé, amiről a kiválasztott plusz réteget biztosító függöny vagy pléd lelóghat.

Fontos, hogy mindenképpen hosszabbnak kell lennie az ajtónál, és le kell lógnia. A módszer hátránya, hogy a befelé nyíló ajtónál kissé akadályozhatja a közlekedést, ám az mindenképpen a javára írható, hogy több fokot is képes emelni a lakás hőmérsékletén.

Jó szolgálatot tehet az ajtóseprű

Az ajtóseprű könnyen felszerelhető az ajtó aljára, belülről. Ez lezárja az ajtó és a küszöb közötti rést, nem karcol, és remekül szigetel.

Ajtószigetelő párna

Üzletekben lehet kapni ajtószigetelő párnát, aminek a lényege, hogy az ajtó alá kell húzni, majd vastag ragasztóval, esetleg apró csavarral rögzíteni. Akinél küszöb van, használhatja egy oldalon is. Hasonló a huzatfogó kígyó is, de ezt nem kell rögzíteni, csak az alul lévő réshez tömködni. Utóbbi előnye, hogy vicces mintás, divatos, festéshez illeszkedő színű is lehet, hátránya pedig, hogy minden ajtónyitáskor elmozdul.

Zsákot is húzhatunk az ajtóra

Természetesen születhetnek egyszerű, de nagyszerű megoldások saját kútfőből is. Batho Eva például, hogy a huzatot kiküszöbölje, zsákot húzott az ajtóra.

Zsákot varrtam vastag plédből, az van alulról az ajtóra húzva az alsó pántig, így távozáskor sem szelel. Függönyrúddal rögzítettem felül, hogy jól illeszkedjen. Alul össze van varrva, de nem az ajtóig ér, hanem le, egészen a földig, tulajdonképpen ezzel a zsákkal van meghosszabbítva az ajtó. Vastag a pléd, jól fogja a hideget

– árulta el Eva.

Batho Eva

Az sem akadály, ha görbe az ajtó

Nem csak alul, hanem körben is lehet javítani a szigetelést, például a görbe ajtók esetében. Ilyenkor vékony lécet lehet körben az ajtóra rögzíteni, arra ragasztani a szigetelést.

Az ablakok esetében is szükség lehet némi praktikára. Itt is jó szolgálatot tehet a huzatfogó kígyó, de egy vastag plédet is tehetünk az ablakpárkányra, hogy takarja a réseket.

Nagyobb üvegfelület esetében jó szolgálatot tehet a szigetelőfólia, amit, ha felhelyezünk, remekül csökkenti a hőveszteséget, sőt, az UV és infravörös sugarak üvegen keresztüli behatolását is befolyásolja.

Szigetelő fólia helyett beválhat a bubi fólia is. Bár nem a legszebb megoldás, roppant praktikus, és több fokot is fűt a lakáson.

Közeleg a rossz idő, közelednek a hűvös napok. Érdemes otthon körülnézni, és felkészülni, az egyszerű praktikákkal is spórolhatunk a megemelkedett fűtési költségeken.

Kapcsolódó
11 tárolási tipp, hogy sokáig friss maradjon az élelmiszer
Egyszerű praktikák, hogy semmi se menjen veszendőbe.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik